Hester Marseille met haar broers Felix (links) en Elias (rechts).
Hester Marseille met haar broers Felix (links) en Elias (rechts). Foto: Gerard Timmerman

Niet klagen, kijken naar oplossing

Ze zit in 5 VWO, is voorzitter van de leerlingenraad en zit in de medezeggenschapsraad van de OSG en zit in het bestuur van het Jong Texelfonds. Hester Marseille uit Den Burg, deze week gast in "Eiland van...", is bepaald geen stilzitter

Waar ben je geboren en opgegroeid en hoe was het om als kind naar Texel te verhuizen?

Ik ben geboren in een klein dorpje in Friesland en heb daar tot mijn vijfde jaar gewoond. Ik heb erg genoten van de tijd daar; slootje springen en legertje spelen samen met mijn broers vond ik altijd geweldig. Ik kwam tot mijn 13de elk jaar terug naar het dorp om mijn beste vriend van toen op te zoeken. Toen mijn ouders vertelden dat we gingen verhuizen wist ik niet wat dat werkelijk betekende. Ik vond het wel gezellig dat er allemaal mensen in ons huis opeens de boel gingen opruimen. Ik besefte niet echt dat ik nooit meer in dat huis terug zou komen. Ik kreeg een nieuwe kamer die ik zelf mocht inrichten, wat ik tof genoeg vond. Op mijn nieuwe school (Jac. P. Thijsseschool) kreeg ik snel vrienden, zeker nadat ik op voetbal ging.

Hoe is het om op te groeien in een gezin waarvan beide ouders predikant zijn?

Een soort verbazing of bijna ongeloof als je vertelt dat je ouders allebei dominee zijn.

Met twee ouders die een heel sociaal en welbespraakt beroep hebben, heb ik alleen maar voordelen. Er blijft altijd een soort verbazing of bijna ongeloof als je vertelt dat je ouders allebei dominee zijn, van twee verschillende kerken. Daarna komt vaak de vraag of ik zelf in God geloof. Ik denk dat ik door het beroep van mijn ouders veel makkelijker kan praten en voor grote groepen een presentatie kan houden dan andere mensen omdat ik mijn ouders het mijn hele leven al heb zien doen. Ook is omgaan met verschillende mensen iets makkelijker. Je wilt niet weten hoe vaak ik op mijn moeder in de supermarkt moet wachten omdat ze weer met iemand over koetjes en kalfjes staat te praten. Maar ook omgaan met ouderen gaat makkelijker omdat ik van jongs af aan al snap dat je dan duidelijk moet spreken en de tijd moet nemen voor een gesprek.

Je zit in 5 VWO op OSG De Hogeberg. Hoe is het op school?

Ik ben erg blij dat ik het al zo ver heb geschopt. School ging vroeger van een leien dakje, op de basisschool tot en met de 2de was het vrij makkelijk. Maar nu krijg ik heel wat meer uitdaging dan vroeger. Ik vind school erg belangrijk maar het sociale aspect van school nog belangrijker.

Vertel iets over de leerlingenraad en MR

Binnen de school ben ik voorzitter van de leerlingenraad. Dat vind ik erg leuk om te doen omdat ik allerlei leuke acties op school mag organiseren zoals Paarse Vrijdag (een dag om aandacht te geven aan de acceptatie van lhbt gemeenschap). Ook is de leerlingenraad een enorm leerproces als het fout gaat in bijv. communicatie of planning.

Samen met Xander van Boven zit ik in de medezeggenschapsraad. Ik vind het erg belangrijk wanneer je zelf ergens vastloopt of een probleem hebt, je niet bij de pakken neer gaat zitten en gaat klagen maar dat je gaat kijken naar mogelijkheden om het op te lossen. Ik denk dat dat wel de grootste reden is waarom ik in de leerlingenraad en MR ging. Om wat meer te begrijpen van onze school en hopelijk er binnen iets ten goede te kunnen veranderen voor de leerlingen. Dat kan variëren van pinnen in de kantine tot het verbeteren van het klimaat binnen school door bijvoorbeeld aandacht aan Paarse Vrijdag te schenken.

Je zit ook in het bestuur van Jong Texelfonds. Wat houdt dat precies in en wat doe je dan zoal?

Bij het Jong Texelfonds ben ik sinds ongeveer een jaar lid communicatie. Dat betekent vooral dat ik de sociale media onderhoud. Het fonds is van, voor en door jongeren. Eigenlijk willen we iedereen met leuke ideeën voor jongeren helpen door middel van financiële steun (bijvoorbeeld de voorstelling van de Zandtovenaar). Ik kwam erbij omdat het JongTexelfonds elk jaar een bestuursklas geeft. Het tweede jaar gaf ik me daar voor op en een tijdje later zochten ze nieuwe leden en werd ik gevraagd of ik ook iets wilde betekenen voor het fonds. Daar heb ik toen volmondig ja op gezegd. Ik vind het tof dat jongeren zoiets kunnen doen voor de gemeenschap.

Wat doe je nog meer in je vrije tijd?

Ik vind mijn vrienden het belangrijkste op aarde. Dus in mijn vrije tijd spreek ik vaak met ze af. Ook heb ik heel wat vrienden in de randstad wonen dus daar zitten de weekenden vaak vol mee. Ook tennis ik met een gezellig clubje elke maandag op T.v. Deuce.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik heb al heel wat jaren een obsessie met mode: hoe mensen kleding dragen, een kledingstuk zich "eigen" maken. Ik heb die interesse voor kleding, kleuren en stoffen van mijn vader. Al van jongs af aan gingen we samen zijn pak samen stellen voor de dienst op zondag. Of een blouse of tafelkleed korter maken aan de naaimachine. Later wil ik graag aan het AMFI (AMsterdam Fashion Instituut) fashion/management studeren. Het liefst eigenlijk nog met mijn pa als team haha. De toelating is erg streng dus binnenkomen wordt nog een dingetje.

Wat is je favoriete plek op Texel?

Nu in de winter, mijn eigen huis. Na school ben ik vaak met vrienden in het restaurantje van de HEMA te vinden. De koffie is daar het goedkoopst, je kan gezellig met zijn allen aan een tafel zitten en je voelt je er als jongere niet ongewenst. In de zomer kan ik erg genieten van het strand. Veel van mijn vrienden hebben een strandhuisje en daar ben ik dan ook vaak te vinden. Vorige zomer hebben we een nachtje doorgebracht op het strand en de zonsondergang en zonsopgang waren het helemaal waard.

Hoe ervaar je de Texelaars?

Erg vriendelijk! Je ziet dat ze trots zijn op hun eiland en de bijhorende tradities. Dat vind ik mooi.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De OSG De Hogeberg! De afgelopen 4 jaar had ik wel twijfels of de school er over een paar jaar nog zou staan, maar sinds het nieuwe jaar begin ik een beter gevoel te krijgen over de toekomst van de school.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag een betere treinverbinding willen van Texel naar de Randstad. De trein is voor mij essentieel om terug naar Texel te komen. Erg vaak gaat het mis en heb ik vertraging en ook is de reistijd veel te lang. Dat komt omdat vanaf Alkmaar de intercity een stoptrein wordt. De trein stopt in het centrum van Den Helder en het dan duurt het nog een half uur voordat je op de boot zit. Mijn voorstel is om de treinlijn door te trekken naar de haven, net zoals in Harlingen.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Hoe mooi Texel wel niet is. Vroeger had ik daar niet echt oog voor. Maar nu, als ik aan het fietsen ben en zeker in de zomer, prijs ik me toch gelukkig dat ik op dit eiland woon.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De verbreding van de horizon van jongeren. Als ik hoor dat jongeren die gaan studeren eerst nog met hun moeder een tripje naar de overkant moeten maken om te leren hoe het OV werkt, schrik ik toch echt enorm.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Mijn leraren op de OSG. Ik ben erg blij dat ik op het eiland nog goed onderwijs mag ontvangen en dat kan niet zonder mijn leraren dus daarvoor dank.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als ik van school naar huis fiets moet ik eerst door een zee van Duitsers zwemmen voordat ik thuis ben. Dat is irritant. Maar het toerisme heeft me ook veel goede dingen gebracht. Niet alleen een leuk en goedbetaald bijbaantje maar ik heb op Sommeltjespop een meisje ontmoet uit Berlijn dat hier op vakantie was. We hebben nog steeds contact en met mijn schooltrip naar Berlijn, afgelopen november, heb ik op mijn vrije dag met haar afgesproken. Dat vind ik toch echt waardevol.. zo'n vriendschap.

Ik vind school erg belangrijk maar het sociale aspect van school nog belangrijker.