Afbeelding
Foto:

De kant langs

Niets doen

Terugblikken over wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. De kranten staan er vol van. Laten we ook eens stil staan bij wat er in 2019 zoal niet is gebeurd. De zieltogende Waag is niet gerenoveerd. Texel is nog steeds niet energie-neutraal. Een plukje stroom van de zon, geen getijde- en golfenergie en evenmin grootschalige opwekking van windenergie. Het watertekort in de zomer is nog niet opgelost. Geen eigen drinkwatervoorziening en een eigen voedselkringloop kwam niet van de grond.

Wat is er nog meer niet gebeurd? Er zijn geen kemphanen gaan broeden in Waalenburg en de daling van het aantal weidevogels is niet gekeerd. Texel is niet (verkeersborden)vrij gemaakt en de rotonde Pontweg-Keesomlaan is niet aangelegd. Dagjesmensen betalen nog steeds geen cent toeristenbelasting. En het superieure Texelse aardappelenras is nog niet gekweekt.

Er is geen stop op het aantal B&B's, de stijging van het aantal toeristen is niet gekeerd. De toename van de drukte op de Texelse wegen is niet afgeremd. Het tekort aan personeel in de horeca, de bouw en andere sectoren is niet weggenomen. Ook het woningtekort is niet opgelost. Veel belabberde wegbermen zijn niet opgeknapt. De oude vuilstort is niet opgeruimd. Er is geen sluitende financiële regeling voor schapenhouders op de Hogeberg, er is geen eind gemaakt aan de onzekerheid voor boeren en geen eind aan de afname van de diversiteit in de natuur. En het Cultuurcentrum is er niet gekomen.

Geen rooskleurig beeld van 2019. Moeten we ons daar druk om maken? Ik weet niet of dat helpt. Er zijn trouwens ook dingen niet gebeurd wat de één negatief, maar de ander juist positief opvat. De ijsbaan is geen parkeerplaats geworden en de mega-bierbrouwerij is niet gebouwd. Geen vuurwerkvrije zones, we zijn niet bij Friesland gaan horen en geen kunstwerk "In veilige handen".

TOP heeft geen politieke partij opgericht, er is geen Ouderenpartij op Texel, de Partij van de Dieren is hier niet van de grond gekomen, maar ook geen politieke partijen voor kinderen, werknemers of bomenbehoud. Het college is (ondanks een motie van afkeuring) niet afgetreden, er zijn geen grote windmolens gebouwd en/of mega-zonneweides aangelegd. De verkeerssnelheid is niet van 80 naar 60 gegaan. De één had het liever anders gezien, maar veel Texelaars zijn er juist blij mee.

We gaan het jaar uit met niet-gebeurtenissen die in brede kring tot tevredenheid stemmen. We hebben hier geen smogalarm gehad, geen terreurdreiging, insectenplaag en er is hier geen vos of mol gesignaleerd. Volksfeesten als Ouwe Sunderklaas en de meierblis zijn niet verboden. En de Ronde om Texel is niet afgelast.

We hebben geen dip in het toerisme gehad, onze economie is niet ingestort, er is geen grootschalige werkloosheid opgetreden en er is geen gat in de gemeentebegroting ontstaan. De Texelse boot is niet langdurig uitgevallen, geen epidemie of milieuramp en het ziekenhuis in Den Helder is niet gesloten.

Hoe mooi kan het zijn of blijven als dingen niet gebeuren. Misschien nog niet zo'n gekke gedachte om in de tijd dat we vol gas van alles aan het doen zijn, op zijn tijd eens achterover leunen en niets te laten gebeuren. Af en toe niks doen kan helemaal geen kwaad.

Een gezond, gelukkig en relaxed 2020!

Gerard@texelsecourant.nl