Afbeelding
Foto:

Achter de schermen

Opgeruimd

Oosterend Present. Drie dagen verkeerden we in een feestroes en genoten daar in het dorp intens van. Van de gezelligheid, de vele activiteiten, straatversiering, -theater, de maaltijd en het Historische Spel. Bij de repetities op het voetbalveld dacht ik: wat moet dit worden? Maar bij de generale, toen iedereen in die mooie kostuums verscheen, te midden van het prachtige decor, begon het echt te leven. Vanaf de tribune moet het een indrukwekkend schouwspel zijn geweest.

Misschien nog wel meer was men onder de indruk van de enorme prestatie die Oosterend levert om elke vijf jaar zo'n groot feest neer te zetten. Welke dorp krijgt het voor elkaar dat 230 dorpelingen samen zo'n groot spel opvoeren? Maanden in de weer zijn om hun straat te versieren - er verrezen kolossale bouwwerken in het dorp - een eigen theater op te voeren, met z'n allen aan tafel gaan, en wat al niet meer. Erg gezellig zijn ook de tuinterrasjes aan de straat. "Biertje buurman?", hoorde ik regelmatig.

Een feest met elkaar, zoals in de tent ook de afsluitende dienst onder leiding van dominee Kees de Jong zondag uitpuilde van het volk. Het zegt veel over de betrokkenheid en saamhorigheid in dit dorp. Oosterend Present dankt er zijn bestaan aan en versterkt de onderlinge band. Alleen al in de straat zelf. Ik kan het iedereen aanbevelen. Dat hoeft niet direct zo'n enorm dorpsfeest te zijn, elk jaar een straat-of buurtbarbecue is ook al een mooi.

Maar het feest is voorbij, nu is het opruimen geblazen. Maanden van werk wordt in mum van tijd afgebroken. Te beginnen met de baarden, gladde kinnen zijn hier weer in de mode. Net nu mensen me weer begonnen te herkennen heb ook ik hem er maar afgeschoren. Zo verging het ook alle straatversiering, -terrassen, kunst- en andere objecten. Hoe leuk ook, weg met die zooi. Karrenvrachten vol gingen het dorp uit, goed voor de Hamster.

Ons beeld van Harry Tielemans bleef dat lot bespaard. Ik zag de pop voorbij komen, liggend boven op de bestelauto van André Brouwerpower. Het zal ongetwijfeld ergens op een feestje opduiken. Onze straat is inmiddels leeg, op één object na: De Schicht. Wat moet je nou met zo'n enorm gevaarte, vakkundig nagebouwd op ware grootte. Slopen? Eigenlijk zonde om het af te breken. Misschien is er nog een liefhebber voor. En anders...

Gerard Timmerman