Achttien gemeenten uit
Achttien gemeenten uit "Holland boven Amsterdam" pleiten voor extra huizenbouw. Foto archief Texelse Courant

"Texel speciaal stukje Noord-Holland"

"Noord-Holland heeft één Waddeneiland: Texel. Een speciaal en bijzonder stukje Noord-Holland. Uit de Provinciale Omgevingsvisie blijkt dit niet. En dat zou best mogen!" Onderschreven door 18 gemeenten uit de regio 'Holland boven Amsterdam'

De gemeenten stellen voor om Texel in de visie apart te benoemen als speciaal stukje Noord-Holland, hetgeen af en toe een aparte benadering rechtvaardigt. Ze wijzen op een convenant met het Rijk en de provincies waarin is afgesproken dat bij elke nieuw beleidsstuk of regelgeving de zogenaamde 'Waddentoets' wordt uitgevoerd. Dat betekent dat expliciet bekeken wordt hoe dit nieuwe beleid of regelgeving uitpakt op de Waddeneilanden, en of dat niet onevenredig nadelig is. "In de ontwerp Provinciale Omgevingsvisie is geen Waddentoets gedaan/opgenomen." Het verzoek is deze toets alsnog toe te passen.

Extra woningen

Meer algemeen is de kritiek op de visie van de provincie op toekomstige woningbouw. Groei wil de provincie vooral concentreren in en rond de grote steden. "Waar geven we ruimte aan de opgave uit de demografische prognoses om 189.000 woningen in Noord-Holland Zuid en 23.000 woningen in Noord-Holland Noord te bouwen? Het vasthouden aan rigide prognoses doet geen recht aan de potentie van Holland boven Amsterdam. Wij vinden deze benadering te eng. Ontwikkelingen op velerlei gebied waar wij op in moeten spelen zijn van invloed op de vitaliteit van Holland boven Amsterdam. We gaan uit van eigen kracht en willen Holland boven Amsterdam, met zijn eigen kwaliteiten en opgaves, versterken daar waar het kan en moet. Hier hoort het cijferdenken niet in thuis." Wethouder Edo Kooiman is blij met de mate van aandacht voor Texel en hoopt dat het er toe zal leiden dat Texel extra wooncontingenten krijgt toegewezen.

Toeristische verhuur

Extra huizen bouwen is één manier om iets te doen aan het toenemende woningtekort, anderzijds is ook van belang dat bestaande permanente woningen beschikbaar blijven voor Texelaars. Maar een aantal ontwikkelingen stemmen tot bezorgdheid. Zoals de snelle groei van (air) B&B op het eiland. Permanente woningen, al dan niet opgekocht door mensen van de overkant, die (al dan niet na een verbouwing) meerdere kamers verhuren aan toeristen. Volgens de huidige regels mag dat op maximaal drie kamers, met max. zes bedden, mits inpandig en permanent wonen de hoofdfunctie blijft. Een ontwikkeling die ten kost gaat van permanente woonruimte, extra drukte veroorzaakt en een claim legt op parkeervoorzieningen.

De grote vraag naar woonruimte heeft een prijsopdrijvend effect. Dat leidt er ook toe dat de gemeente meer verzoeken krijgt om toeristische accommodaties permanent te verhuren. Een ontwikkeling waar het college zich momenteel het hoofd over breekt. Zorgelijk is ook dat vermogenden/pensionado's van elders hier permanente woningen kopen. In hoeverre hier permanent gewoond wordt is voor de gemeente lastig te controleren.