Impressie van het nieuwe natuurbeleefcentrum op De Voorzorg in Waalenburg.
Impressie van het nieuwe natuurbeleefcentrum op De Voorzorg in Waalenburg. Foto: Architectenbureau Onix NL

Half september sloop Voorzorg

Natuurmonumenten verwacht half september te kunnen beginnen met de sloop van boerderij De Voorzorg.

De voormalige boerderij aan de Nieuwlanderweg is op 1 augustus officieel overgedragen door de provincie aan Natuurmonumenten. Daardoor kan het werk voor het nieuwe natuurbeleefcentrum in Waalenburg verder in gang worden gezet.

Dat begint met de sloop van de Voorzorg en vervolgens de bouw. Als alles volgens planning verloopt, kunnen bezoekers volgens Natuurmonumenten vanaf het voorjaar van 2020 bij het nieuwe natuurbeleefcentrum terecht. Nu Natuurmonumenten eigenaar is, kan de organisatie ook beginnen met de aanbesteding van de bouw.

Het centrum wordt een startpunt voor natuurliefhebbers voor excursies en tochten door de omgeving, er wordt informatie verstrekt en het wordt het nieuwe onderkomen van Natuurmonumenten op Texel. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau Onix NL uit Groningen, de bijbehorende buitenruimte is ontworpen door LOLA Landscape Architects uit Rotterdam. Er komt bij het nieuwe natuurbeleefcentrum ook speelnatuur. Dat wordt ontworpen door Sigrun Lobst die al op diverse plekken in Nederland natuurgebieden realiseerde waarin de natuur als speelobject voor de kinderen dienst doet. "Daar kun je als kind lekker met takken sjouwen, spelen en ook eens lekker door de modder gaan", vertelt boswachter Jerome van Abbevé. Het centrum zorgt volgens Natuurmonumenten voor verbreding van het bestaande recreatieve aanbod op Texel.

Het nieuwe centrum wordt straks bemand door Vogelinformatiecentrum Texel dat voor een ontvangst van de gasten gaat zorgen. Horeca komt er niet in het nieuwe centrum, wel wordt er eventueel een kopje koffie aangeboden. Natuurmonumenten verwacht dat veel natuurliefhebbers het centrum aan de Nieuwlanderweg na de realisatie weten te vinden, omdat het een startpunt wordt. "Liggend aan de Nieuwlanderweg, een van de doorgaande routes op Texel, zal het ook passanten aantrekken." Het centrum is straks jaarrond geopend.