Volop steun op Texel om anders om te gaan met nieuwbouw

De Jonge Bestuurders Texel (JBT) krijgen volop steun op Texel voor hun pleidooi bij de provincie Noord-Holland om Texel een status aparte op woninggebied te geven.

De Jonge Bestuurders, een werkgroep van vijftien Texelaars die het eiland leefbaar willen houden, dienden een verzoek in anders om te gaan met de toewijzing van nieuwbouwwoningen. Voorgesteld is dat de provincie en Texel om de vijf jaar bekijken wat er nodig is en afspraken maken. Als gevolg van de eilandpositie is de woningmarkt op Texel volgens de JBT niet te vergelijken met woningmarkten in de regio. Nu moeten woningen nog binnen regionaal verband worden verdeeld. De Jonge Bestuurders doen een beroep op de Waddentoets die het mogelijk maakt voor Texel uitzonderingen te maken in verband met de eilandpositie.

De zienswijze waarin het voorstel staat, wordt inmiddels gesteund door vijftien organisaties op het eiland. Dat zijn woningstichting Woontij, het Texels Ondernemers Platform (TOP), ZP Texel (Zelfstandige Professionals Texel), JONT (Jongeren Ondernemers Netwerk Texel), LTO Texel (Land- en Tuinbouw Organisatie) en de AJT (Agrarische Jongeren Texel).

Het voorstel wordt eveneens gesteund door Omring, zorgcoöperatie Texel Samen Beter, Texels Welzijn, De Krim, het NIOZ, SnelStart, Rotaryclub Texel, Rotaract Texel en de dorpscommissie van Den Hoorn. Zij hebben allemaal te maken met de tekorten aan (betaalbare) woningen voor met name jonge mensen. Volgens voorzitter Pepijn Lijklema van de Jonge Bestuurders Texel is de éénsgezindheid bijzonder. "Dat willen we ook zo overbrengen naar de provincie. Samen sta je sterk."