Wat ik zeggen wou

Wadsteiger

Fietsend en wandelend langs de Lancasterdijk heeft men bij het uitkijkpunt een van de allermooiste uitzichten met als basis ruimte voor ruimte. Een vrij beeld op de kustlijn, daken, kerktoren, vuurtoren, zee, Vlieland (...) Dit uitzicht valt niet te creƫren, maar bezit Texel als iets wat een van de allergrootste attracties is voor bewoners en toeristen die van de natuur in alle vormen, ruimte en rust willen genieten. Uniek!

Veel Texelaars denken genuanceerd over de plannen een pier, met wat voor lengte dan ook, aan te leggen aan het oude piertje/haventje van Sil. Veel Texelaars willen niet alles ophangen aan commercie. Voor dit laatste ziet men graag dat bezoekers met auto/bus aan de zuidkant van De Cocksdorp parkeren om vervolgens lopend via de hele Kikkertstraat richting de pier te gaan. Anders denkenden vinden dit grotendeels onwaarschijnlijk en niet realistisch met als gevolg, of men dat wil of niet, dat auto's/bussen onder de dijk een korte stop zullen maken.

Het grootse plan zou ook het aanleggen van een roltrap/lift zijn ten behoeve van ouderen en/of slecht ter been. Gezien de klimatologische omstandigheden, wind - zand - zout, zal zo'n installatie snel in ongebruik raken, laat staan dat leveranciers garanties willen en of kunnen afgeven. Er zal dus van een aan te leggen zigzaggend pad gebruik moeten worden gemaakt. Aan het eind van de pier heeft men gedacht een soort overdekt uitkijkpunt te maken, een mooie hangplek maar zeker niet passend in het landschap (ruimtelijke kwaliteit) met de vraag wie uiteindelijk verantwoordelijk is om de daar achtergelaten troep, voor zover niet reeds in het water gegooid, zal opruimen? In de onderliggende grond plus hoogte zullen er palen van minimaal 15 meter moeten komen. Hardhout zal dan moeilijk worden, dus wordt er nu al gedacht aan metalen elementen.

Ergo, een wijds uitzicht wordt dwars doorsneden door een lengte pier met vertier en dat alles omdat men commerciƫle bewegingen wil entameren met een "visueel" doortrekken van de Kikkertstraat en dat wordt in de TC (citaat Joop Mulder van Oeral, red.) omschreven als: "Een hele mooie toevoeging aan het eiland. Het heeft alles te maken met de omgeving, verleden en toekomst en verbindt kunst met cultuur." ?

Kortom, er zijn ook bewoners van Texel die het jammer vinden dat een wonderschoon gebied wordt aangetast door een pier voor commercie en vertier.

Harry Vlek