De Tuunen vanuit de lucht
De Tuunen vanuit de lucht Foto: Gemeente Texel

"Delen, daar ben je buren voor"

Door de aanhoudende droogte is het nog een stoffige, kale vlakte. Toch zijn de contouren van Buurtskap De Tuunen - dat grenst aan de Volmolen - in Den Burg steeds beter zichtbaar. Waterpartijen, woonerven, veel groen en gemeenschappelijk tuinen.

Foto:Faro architecten.

"Een dag geen vieze broek, is een dag niet gespeeld", dat is het uitgangspunt voor de inrichting van Buurtskap de Tuunen. Een buurt waarbij de mensen oog voor elkaar hebben en waar de kinderen veilig kunnen spelen", legt projectleider Paul Fransen uit. Dat De Tuunen een voor Texel nieuw concept is, blijkt wel uit de brochure van de wijk. "In de Buurtskap de Tuunen wonen mensen die een beetje anders denken. Je woont in een groene omgeving en de natuur is dichtbij. Je draagt je steentje bij aan het buurtskap. Je hebt een grote tuin samen, en zelf een kleine. Je parkeert uit het zicht. En deelt je schuur en erf. Daar zijn we buren voor."

Het zal voor veel Texelaars wennen zijn. Het eigen stukje tuin heeft weinig privacy en voor diegene die niet altijd op gezelschap van de buurt zit te wachten, is dit stukje nieuwe bebouwing van Den Burg wellicht niet de eerst aangewezen plaats. "Het is ook een mindset. Je moet weten waar je gaat wonen. Voor de één zal dit concept beter werken dan voor de ander. Als deze manier van wonen totaal niet bij je past, is het handiger om elders op het eiland te gaan wonen. Aan de andere kant krijgen we nu al vragen van mensen die al in een andere woning van Woontij wonen en dolenthousiast zijn over De Tuunen en wellicht willen verhuizen", vertelt Christine Groen van Woontij. Op de woonerven komen dus onder meer de gezamenlijke tuinen. "Daar krijgen de bewoners van het erf samen een tuin. Samen kunnen ze bepalen hoe de invulling hiervan er uit komt te zien. Je kunt hier bij bijvoorbeeld denken aan een kas met groentetuin of een bloemenveld. Het is net wat de mensen gezamenlijk willen", legt Jurgen van der Ploeg van Faro architecten uit.

In tegenstelling tot de wijken die Texel gewend is, speelt water een prominente rol. Veel water is afkomstig van de Hoge Berg en zal bij een overschot via de Jan Ayesloot richting zee worden geleid. Middels het stuwensysteem op Texel kan het waterpeil gereguleerd worden. Geen stilstaand water dus, maar een doorstroom van aaneengesloten sloten en meertjes. "Dat moet niet alleen een genot worden voor de bewoners van De Tuunen, juist ook andere Texelaars zijn meer dan welkom. Het wordt geen standaardwijk met rijtjeswoningen, zoals op de rest van eiland. Dat zou niet in het landschap passen. We halen het landschap naar de wijk", vervolgt Van der Ploeg.

Samen de invulling van de tuin bepalen

Ook qua wegen wordt De Tuunen anders dan anderen. De wijk wordt niet ingericht voor zwaar autoverkeer, er komen wegen met halfverharding (klei met grind). De auto wordt op één van de parkeerplaatsen aan de randen van De Tuunen geparkeerd. Het voertuig staat dus niet zo als men gewend is op een eigen oprit. "Aan de ene kant betekent dit dat men een stukje moet lopen met de boodschappen, aan de andere kant is het een wijk waar kinderen zorgeloos op straat kunnen spelen", legt Van der Ploeg uit.

Verdeeld over meerdere woonerven komen er circa 140 nieuwe woningen van verschillende prijsklassen, functies en types. Van koophuizen en sociale huurwoningen tot de ruimte voor 'Tiny Houses'. "De groep met interesse voor die laatste woningen is vorm aan het krijgen. Veel mensen hebben een vast beeld van dit soort woningen, maar je kunt alle kanten op. Zo wil één iemand met leem en stro aan de gang. Er zijn eisen opgesteld waaraan de woningen moeten voldoen. Leven in een 'tiny house' is een manier van leven op zich. Die mensen kiezen daar bewust voor."

De verwachting is dat vanaf januari/februari de eerste woningen bewoonbaar zijn. Woningzoekenden die meer willen weten over de sociale huurwoningen kunnen bij Woontij terecht (www.woontij.nl). Meer informatie over De Tuunen op Facebookpagina Buurtskap de Tuunen of breng een bezoek aan het Tuunhuus aan de Vuurvlinder.

Afbeelding