Toneelgroep Oosterend tijdens de opvoering van
Toneelgroep Oosterend tijdens de opvoering van "Kiek kiek, 2 skéépe op de diek". Foto: Willem Sangers

Kiek, skéép op de diek

Hoe een kleine vereniging toch groot kan zijn. Toneelgroep Oosterend bracht met "Kiek, kiek, 2 skéépe op de diek!" met Oosterend Present een bijzonder stuk op de planken. Zelf bedacht, geschreven en uitgevoerd.

Geschikt voor kinderen, maar ook hun ouders en anderen die vrijdagmorgen voor deze voorstelling naar de tent waren gekomen, genoten van het stuk. Als het op het bedenken en opvoeren van jeugdtoneel aankomt, kent Toneelgroep Oosterend een lange traditie.

Zo werd vorig jaar de jeugdvoorstelling "Zijn trollen echt zo slecht?" opgevoerd, een stuk dat in 1985 al was geschreven door Els Whyte. Ook dorpsgenote Ina Schrama schreef menigmaal mee aan stukken. Ook voor een jeugdvoorstelling op Oosterend Present wilde de groep graag een eigen stuk opvoeren. Toen ze die wens neerlegden bij Els Whyte en Ina Schrama, reageerden die enthousiast. Maar wel met de suggestie dat niet zij, maar de groep dit keer zelf een stuk zou schrijven.

Aan creatief talent geen gebrek. Toneelspelers Meta Maas (die ook al had gereggisseerd), Beppie Bakker en Lisette Daalder pakten de handschoen op. Er werd gebrainstormd, geschreven en uiteindelijk een stuk op de planken gezet. Op het resultaat kan de Toneelgroep trots zijn.

"Kiek, kiek, 2 skéépe op de dijk!", onder regie van Roelie Zandee, is een toneelstuk voor groot en klein. Een simpel verhaal, doorspekt met humor en kwinkslagen, in combinatie met de fraaie kostuums en het mooie acteerwerk ook vermakelijk voor volwassenen.

Gespeeld werd hoe twee schapen, Scheer en Schoor, 's nachts door twee vogels worden beroofd van hun vacht en er een nest van bouwen. Zonder hun wol krijgen de schapen het koud. Maar de wollen sjaal en mutsen waarmee een slak komt aanzetten, zitten niet lekker. Logisch, ze zijn van een Drents schaap. Twee muizen, Jut en Jul, slagen er in de wol van de vogels te ontfutselen. De spin breit er twee mooie truien van voor de schapen, die het weer lekker warm krijgen. Eind goed al goed.

Veel humor, maar soms ook wat angstig. Toen de twee vogels met heel veel lawaai hun opwachting maakten, doken enkele kinderen weg. Maar de angst maakte alweer snel plaats voor pret. Vooralsnog een eenmalige opvoering, maar naar verluidt is de groep gevraagd om het stuk ook een keer aan de overkant te spelen.