Ook ambulance drie komt niet overal

Medische hulpverlening op moeilijk begaanbare plaatsen op Texel blijft, ook na de komst van de derde ambulance, mogelijk een knelpunt. Dat stelt het college van b en w, dat deze zorg bij de Veiligheidsregio onder de aandacht zal brengen bij het stationeren van een extra ambulance op Texel.

In het advies van het RIVM is geen rekening gehouden met mogelijkheden van medische hulpverlening op het strand en andere moeilijk begaanbare plaatsen. Het referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg is een model voor de ambulancezorg waarin per Regionale Ambulancevoorziening (RAV)-regio in Nederland wordt vastgesteld hoeveel ambulances minimaal nodig zijn om aan de vraag naar ambulancezorg te voldoen.

Samenwerking KNRM

De Veiligheidsregio zal geen ambulances aanschaffen die op moeilijk toegankelijk terrein kunnen worden ingezet. De samenwerkingsafspraken met de KNRM blijven van kracht. Hierbij draagt de KNRM zorg voor het patiëntentransport in moeilijk begaanbaar terrein, zoals op het strand en in de duinen. Het speciale voertuig van de KNRM is dit jaar op kosten van de Veiligheidsregio uitgerust met een geavanceerde Mobiele Data Terminal, waarmee het navigeren in de duinen en op het strand wordt ondersteund. Bovendien is begin dit jaar Advanced Mobile Location (AML) ingevoerd op de meldkamer, waarmee heel precies kan worden vastgesteld vanaf welke plek een noodoproep aan 112 wordt verstuurd.

Snelle route

Aanvankelijk waren alleen Android telefoons aangesloten, maar onlangs zijn ook iPhones aangesloten op de AML. Met de maatregelen van de MDT op het KNRM voertuig en het in gebruik nemen wordt het lokaliseren van een slachtoffer en een snelle route naar het slachtoffer sterk verbeterd. Het college is dan ook zeer blij met deze samenwerking én het advies van het RIVM.

Dit antwoord het college van b en w op een vraag van de Texelse fractie van het CDA.