Damclub Oosterend winterkampioen

Damclub Oosterend is provinciaal winterkampioen geworden. Het is de kroon in een opmars die al tien jaar geleden werd ingezet. Afgelopen zaterdag werd het team van DC Zaanstreek vlotjes opzij werd gezet met 5-3.

Jarenlang was de provinciale ereklasse een vergezicht waar het team van de Texelse damvereniging toch nooit aan kon tippen. Tien jaar geleden kwam hier verandering in toen de Texelse damclub er een paar sterke spelers bijkreeg, waarvan vooral Losseni Savané zich bewees als een puntenmachine die zeker bij het sneldammen tot de nationale top wist door te dringen.

Een steady Ereklasser waren de Texelaars echter bij lange na niet en tot 2016 volgden promotie en degradatie elkaar vlot op. In 2016 eindigden de Texelaars voor het eerst niet als laatste maar werd de zesde plaats gevierd als een klein kampioenschap. 2017 was de verbazing nog groter na het eindigen als vierde; Oosterend als medaillekandidaat? Ja dus: 2018 volgde een derde en 2019 zelfs een tweede plaats, op gepaste afstand van groot(meester)macht 020. Nadat afgelopen zaterdag het team van DC Zaanstreek vlotjes opzij werd gezet met 5-3. Deze uitslag had hoger kunnen uitvallen als oud-kampioene van Nederland Barbara Graas niet een wonderbaarlijke redding op het bord wist te toveren waar de tot dan toe superieur spelende Adri de Jong iets te gretig intrapte. En zo sluiten de dammers het jaar ongeslagen bovenaan de ranglijst af –toegegeven; de sterkste concurrenten moeten nog komen, maar dat is een zorg voor 2020 – dit fictieve winterkampioenschap pakken ze niet meer af. "De dammers zijn klaar voor het traditionele Eindejaarstoernooi in de Bijenkorf komende vrijdag. Ze zijn echter wel kansloos voor de titel Beste Huisdammer, en ook het Jeugdkampioenschap gaan ze sowieso niet halen. Wie wel? Tot vrijdag in de Bijenkorf", schrijft Vic Voskuil.