Harry Bakker met het kerststalletje dat hij op zijn 12e maakte en 236 schaapjes.
Harry Bakker met het kerststalletje dat hij op zijn 12e maakte en 236 schaapjes. Foto: Gerard Timmerman

Bijzondere kerststal van Harry met zelfgemaakte stal en 236 schapen

Elk jaar ontvouwt zich achter de ramen van de voorkamer van Harry Bakker op Diek 11 in Den Hoorn een bijzondere tafereel. Het kerststalletje bouwde hij al op zijn twaalfde jaar.

Dat was op kerstmis 1966, toen de jonge Hoornder zo vlug als hij kon vanuit Den Burg naar Martha's Hoeve in Den Hoorn fietste. "In die jaren verkocht ik missiekalenders. In één zo'n blaadje stond een moeilijke puzzel. Ik maakte die. Het was veel knipwerk en ik maakte er een cirkel van. Best moeilijk. Ik won daarmee de eerste prijs: een figuurzaag. Ervaring met figuurzagen had ik opgedaan bij de Jongensclub in Ons Huis.

Net voorbij Heidehof zaagde ik in de Dennen stukjes dennentak af. Thuis bouwde ik op een bodem van strandhout een kerststalletje in elkaar. Dat was een hele verbetering, want het stalletje dat we thuis hadden was van zachtboard en stelde niet veel voor. Trouwens, die figuurzaag gebruik ik nog steeds."

Weggooien is niet Harry's ding. Het bewaren van spullen is één van zijn eigenschappen. Ook het stalletje is bewaard en doet ruim vijf decennia later nog dienst.

Het tafereel rond de kerststal is in de loop der jaren flink gegroeid. Zoals de beelden van Jozef, Maria en de herders. "Ze komen uit kerken, zoals in Bunnik bij Utrecht. De beelden zijn van verschillende makers. Dat kun je ook wel zien"s, wijst hij op de details. "Ze zagen er soms belabberd uit, maar ik heb ze helemaal opgeknapt."

En dan de schapen, dit jaar liefst 236. Ook die heeft hij overal en nergens opgescharreld. "Ook dat kun je wel zien aan de verschillen." Van steen, maar ook met een vacht van echte wol en zelfs van lood. "Deze zijn gevlekt en die heeft pootjes van luciferhoutjes."

Wie goed kijkt ziet steeds meer details in deze bijzondere kerststal van Harry. En dat kan. "Vooral 's avonds, als het donker is, is het dankzij al die lichtjes mooi verlicht."

De kerstvoorstelling staat pal voor het raam en is vanaf de straat goed te zien. De komende weken, tot en met de eerste week van januari.