Waar moeten vuurwerkvrije zones komen?
Waar moeten vuurwerkvrije zones komen? Foto: Job Schepers

Ook landelijk groeit verweer vuurwerk

Dat er meer verweer komt tegen vuurwerk in het algemeen, of op zijn minst de roep om vuurwerkvrije zones, is in lijn met een landelijke trend. in Apeldoorn nam de gemeenteraad zelfs een motie aan die de gemeente volledig vuurwerkvrij moet maken.

Steeds meer gemeenten lijken wel wat te zien in een vuurwerkverbod, maar de grote vraag blijft dan wel of dat valt te handhaven. Van de Nederlanders was in 2018 48 procent voor een algeheel vuurwerkverbod, zo meldde minister Grapperhaus deze zomer aan de Tweede Kamer. 63 procent is voor een verbod van knalwerk, 41 procent voor een ban op vuurpijlen. Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen jaren vuurwerkvrije zones ingesteld. Texel blijft op dat punt dan ook een beetje achter. Het CDA bracht het onderwerp dit jaar wel ter sprake. "De dorpen op Texel zouden eens moeten nadenken over het mogelijk vrijwillig instellen van vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling.Niet alleen Texelaars hebben er last van. Ook toeristen zoeken vaker naar vuurwerkvrije accommodaties", stelde de partij in oktober. Het is bij een dergelijke aanpak niet de bedoeling dat er handhaving is, men gaat hierbij uit van sociale controle van de bewoners. De motie werd niet aangenomen.

Traditie

Hoewel Nederland en vuurwerk volgens velen een traditie is in Nederland, is het grootschalige afsteken van vuurwerk door consumenten een trend van de tweede helft van de vorige eeuw. "In de jaren '70 van de twintigste eeuw werd het afsteken van vuurwerk een steeds groter onderdeel daarvan. Zowel het aanbod als de vraag naar vuurwerk groeiden snel", valt onder meer te lezen op "isgeschiedenis.nl", op basis van bronnen als de Volkskrant, NRC en de NOS. Volgens Kennnislink gaven Nederlanders in 2018 gezamenlijk €68 miljoen uit aan vuurwerk. Het consumentenvuurwerk met oud en nieuw werd in 2015 toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op deze lijst staan ook Texelse tradities als de Meierblis en Ouwe Sunderklaas.

Rond de jaarwisseling van 2018 werden 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de spoedeisende hulp, acht procent minder dan in 2017, bleek uit gezamenlijk onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder alle ziekenhuizen in ons land. Op Texel waren rond oud en nieuw geen vuurwerkslachtoffers.