Een verbod op zwaar knalvuurwerk krijgt het meeste steun.
Een verbod op zwaar knalvuurwerk krijgt het meeste steun. Foto:

Maak één centrale vuurwerkplek

Maak een centrale plek waar vuurwerk mag worden afgestoken, verbied vuurwerk op andere plaatsen en zorg voor handhaving. Een samenvatting van het oordeel van de deelnemers aan deze TipTexel.nl.

"Alles wat verboden gaat worden, gaat ondergronds en illegaal. Daarmee zullen de risico's en het aantal ernstige ongevallen zeker verhogen. Handhaven dus", valt te lezen in de reacties. De meeste panelleden lijkt de oplossing toch vooral te zien in handhaven. Het lijkt echter een onmogelijke taak om heel het eiland te controleren. Er is ook een groep die vindt dat men gewoon wat meer rekening met elkaar moet houden. "Dat beetje vuurwerk wat hier op het eiland wordt afgestoken! Laat dat toch en wees eens wat tolerant tegen de medemens."

Naast handhaving is er steun voor hogere boetes. Dit is echter een beslissing die niet door de gemeente kan worden genomen. Normeringen voor boetes zijn landelijk geregeld. Ook op het afsteken van bepaalde soorten vuurwerk heeft de gemeente niet veel mogelijkheden. Wensballonnen, noodvuurwerk en lichtkogels zijn verboden. In de eerste nacht van 2016 veroorzaakte een lichtkogel brand in de steeg tussen Museum Kaap Skil en vispaleis en palingrokerij Van der Star aan de Heemskerckstraat in Oudeschild. Het vuur laaide hoog op en veroorzaakte veel schade aan de muren van beide panden. Hoewel het de laatste periode niet erg droog is, is brand door dergelijk 'vuurwerk' snel ontstaan.

Onder de tegenstanders van vuurwerk bevindt zich ook een groep die tegen is vanwege de natuur in het algemeen. Er blijft veel rotzooi achter op straat, vogels worden verjaagd en (huis)dieren zijn er bang voor. Onlangs waren er tot tweemaal toe klachten van mensen naar wiens huisdier vuurwerk was gegooid. Het lieg in beide gevallen goed af, maar de schrik zat er natuurlijk goed in. Het maakt het draagvlak voor vuurwerk niet groter.