Afbeelding
Foto: TipTexel.nl

Steun voor verbod zwaar knalvuurwerk

De discussie rondom vuurwerk laait ieder jaar weer op. De laatste raadpleging van TipTexel.nl ging hierop in en de meerderheid van de deelnemers wil een verbod op (zwaar) consumentenvuurwerk.

De panelleden kregen onder meer de vraag of er een algemeen verbod moet komen op consumentenvuurwerk. Hiervoor is voorlopig geen meerderheid. 29 procent is voorstander van een dergelijk verbod. Steun voor veranderingen is er wel degelijk. Zo is een meerderheid voor een verbod op afsteken van zwaar knalvuurwerk voor consumenten (56 procent) en ziet 61 procent graag dat er meer vuurwerkvrije zones moeten komen, waar slechts zestien procent niets ziet in vuurwerkvrije zones. Hoewel vuurwerk pas mag worden afgestoken op 31 december tussen 18:00 uur en 02:00 uur, wordt er nu al overlast ervaren.

Op de vraag: "ervaart u momenteel al overlast van vuurwerk?" antwoordt 17 procent ja en 37 procent nee. In het centrum van Den Burg klinken al weken regelmatig enorme dreunen in de late avonduren. Het enige vuurwerk dat jaarrond mag worden afgestoken is het zogenoemde 'categorie F1-vuurwerk' - ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk - genoemd. De knallen die in Den Burg worden gehoord zijn zeker niet uit deze klasse. Een verbod op specifieke vuurwerksoorten ligt overigens niet bij de gemeente, maar bij de Rijksoverheid. Dit geldt ook voor hoogtes van boetes.