Dirigente Nelleke Schreur werd vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Rechtsboven de uitreiking door de burgemeester en rechtsonder in actie.
Dirigente Nelleke Schreur werd vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Rechtsboven de uitreiking door de burgemeester en rechtsonder in actie. Foto's: Carla Veeger en Erzsi van Straaten.

Lintje muzikale duizendpoot Nelleke Schreur

Dirigente Nelleke Schreur-Visser is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke onderscheiding, opgespeld door burgemeester Uitdehaag tijdens de volkskerstzang vrijdagavond in de rooms-katholieke kerk van Den Burg, kwam voor haar als een volledige verrassing. Schreur is onder meer dirigente van The Singers of the Lord.

Nelleke Schreur heeft een indrukwekkende lijst van verdiensten. Van 1987 tot heden is ze dirigent en arrangeur van de 'Singers of the Lord'. Het koor telt 25 leden en repeteert wekelijks. Naast de ca. 44 repetities per jaar geeft ze thuis extra zangles. Ze draagt vaak zelf muziekstukken aan die ingestudeerd worden. Waar nodig maakt ze deze geschikt voor koor en begeleiding. Het koor werkt circa zes keer per jaar mee aan bijzondere diensten zoals paas-en kerstconcerten en oogstdankdiensten.

Nelleke Schreur is al 32 jaar betrokken bij de Volkskerstzang. Zij stelt het repertoire samen en is betrokken bij de organisatie. Sinds 1992 is ze dirigent van de blokfluitgroep Musio. Deze groep telt circa 20 leden die vaak vanwege hun leeftijd niet meer bij een vereniging willen horen. Ze willen toch graag samen muziek spelen en dit kan bij Musio.

Sinds 2014 is ze dirigent van het COPD-koor de Duinpiepers. Dit koor heeft 20 leden die allemaal longklachten hebben. Door te zingen trainen ze spelenderwijs hun ademspieren. En sinds 2016 is ze dirigent van het COPD-koor Ademnood in Den Helder. Ook hier gaat het om mensen met longklachten die door middel van zingen beter met hun klachten om kunnen gaan. Naast het dirigeren organiseert ze elk jaar een gezellig dag voor beide COPD-koren.

Sinds februari 2019 staat Nelleke Schreur ook voor het koor Allegro, met 28 leden. Nadat het Texels Vrouwenkoor ophield te bestaan, is Allegro opgericht. Geen voortzetting, maar een nieuw koor met een nieuwe doelstelling onder leiding van Schreur.

Wellicht zijn dit nog niet eens al haar verdiensten. Maar samenvattend zijn, zo stelde de burgemeester, zijn de muzikale en organiserende kwaliteiten van Nelleke Schreur grenzeloos. "Zij is enorm creatief en heeft het vermogen mensen en organisaties te verbinden. Het belang van de (hulpbehoevende) mensen staat hierbij altijd voorop."

De kerk was goed gevuld tijdens deze 37ste editie van de Volkskerstzang en luisteraars kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld met moderne en traditionele kerstliederen. Schreur was ook zelf onder de indruk van de muzikanten. "Ze hebben prachtig gezongen en gespeeld. Ik zag zelfs dat mensen van ontroering een traantje wegpinkten. Er werd opgetreden door de Singers of de Lord, het nieuwe koor Allegro en het Blazersensemble, allemaal onder leiding van Schreur. Indrukwekkend ook het quatre main door pianisten Karin Haasdijk en Elisabeth Waverijn, de solo van Lauri Brons en het vioolspel door Marlies Uithoven. De collecte was bestemd voor het Lilianefonds.

Afbeelding