College moet musea binnenboord houden bij Texelse museumpas

Het college moet in gesprek gaan met de Texelse musea om ervoor te zorgen dat ze allemaal mee blijven doen aan de Texelse museumpas.

Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond op voorstel van de PvdA besloten. De VVD stemde tegen. Museum Waelstee in De Waal en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld hebben aangeven af te haken als er van gemeentezijde geen redelijke financiële compensatie komt voor de gratis toegang die op vertoon van de pas wordt verleend.

Bedoeling is dat er voor 2020 alsnog een bedrag van tien mille beschikbaar komt om de musea te compenseren. In het jaar 2018, toen de museumpas in het leven werd geroepen, was er éénmalig twintig mille beschikbaar. Voor 2019 moest er een andere financiering gevonden en die kwam er in de vorm van een kostprijs van €3,- per museumpas, maar dat was niet toereikend voor de financiële compensatie van de musea. Dat die ruimte er niet was, kwam naar voren uit antwoorden van het college op vragen van de PvdA. Volgens de sociaaldemocraten was het handig geweest als dat eerder aan het licht was gekomen, dan had de compensatie nog meegenomen kunnen worden bij het vaststellen van de gemeentelijke begroting voor 2020.

De museumpas werd in 2018 in het leven geroepen om Texelaars wat meer naar de musea op het eigen eiland te laten gaan. In 2018 werd op basis van de pas circa tienduizend keer toegang verleend aan Texelaars en in 2019 was dat aantal ongeveer hetzelfde. In totaal zijn er circa 6450 museumpassen in omloop waarvan er 773 in 2019 werden verleend.