Daan Mahieu en Souwie Laan van de Vliekotter met schooldirectrice Helga Roersma.
Daan Mahieu en Souwie Laan van de Vliekotter met schooldirectrice Helga Roersma. Foto: De Vliekotter

Juf Helga van de Vliekotter met pensioen

Wij hebben onze schooldirectrice Helga Roersma van de Vliekotter geïnterviewd, die met pensioen gaat en we kregen deze antwoorden.

We hebben eerst gevraagd naar het begin van haar werk vroeger. Juf Helga vertelt ons dat ze in 1978 begonnen is als kleuterjuf in Epe. Toen waren de kleuterschool en de lagere school nog apart. Ze zat in de kleuterklas. Kinderen kwamen toen 2 jaar naar de kleuterklas en daarna gingen ze naar de eerste klas.

Hoe oud was ze toen? Ze was toen ze begon nog heel even 19, maar op 7 december werd ze 20, dus we kunnen eigenlijk zeggen dat ze 20 was toen ze als juf begon. 7 december is ze 61 geworden. Ze zit dus al ruim 40 jaar in het onderwijs.

Wat gaat ze straks doen met al die vrije tijd? Ze vertelt ons dat ze heel veel gaat wandelen, en ze heeft ook op zolder een mooie plek gemaakt om te tekenen en waar de naaimachine kan staan. Ze gaat ook veel met haar kleinkinderen spelen, want dan kan ze toch nog een beetje kleuterjuf zijn.

Waarom verhuisde ze naar Texel?

Ze deed het om een baan op De Akker, want dat was toen de school in Oosterend. En voor de liefde, want ze ging trouwen met iemand hier op Texel.

En wat vond ze de leukste school? Ze was toevallig vorige week haar eerste collega (dus uit 1978) tegengekomen, dus dat was wel heel leuk, maar eigenlijk onthoud je volgens juf Helga het beste waar je het laatst was. En dat is dus De Vliekotter. Ze vindt dit wel écht een hele fijne school en stiekem denkt ze dat dit wel de leukste school is. Zeker van Texel! (en dat vinden wij natuurlijk ook)

Op de vraag wat juf Helga het meest zou missen antwoordde ze: "Ik denk heel erg de kinderen en ook wel heel erg de juffen, want de de juffen hier zijn ook wel een beetje mijn vriendinnen".

Het allerleukste dat ze in haar schooltijd heeft meegemaakt, was dat ze vorig jaar heel even Sinterklaas mocht zijn. Dat vond ze wel heel leuk. En dat er nu een speelschip komt, vindt ze ook heel leuk. Wat ze ook bijzonder vond was de eerste kerstwandeling. Want we hebben dat 2 keer gedaan en de eerste keer dat we dat deden in Oosterend, dat vond juf Helga zó leuk. Ze dacht toen: "Dat moet de hele wereld zien, dat het héle dorp mee doet en dat er een herberg was en dat er echte soldaten door de straat marcheerden en een groot vuur en een echte ezel in de herberg. En het sneeuwde ook nog eens. Zoiets onthouden de kinderen hun leven lang!".

We vroegen ons af of juf Helga ook nog ander werk gedaan heeft voordat ze juf werd? Ze was op de middelbare school en toen ging ze al kleuters helpen. Haar baan voordat ze in het onderwijs ging was natuurlijk een weekendbaantje, want ze zat toen gewoon nog op school. Als weekendbaantje zat ze achter de kassa en ze werkte ook in het bejaardentehuis, maar die bejaarden waren ook eigenlijk kleuters. Ze houden namelijk ook heel erg van spelletjes.

Groetjes van Souwie Laan en Daan Mahieu van de Vliekotter