Collage van de repetities van het ijsdansen voor de kerstshow van André Rieu, met de Texelse Sandra Verbeek (op de rechter foto staat ze links).
Collage van de repetities van het ijsdansen voor de kerstshow van André Rieu, met de Texelse Sandra Verbeek (op de rechter foto staat ze links). Foto: Rieu Productions

Sandra ijsdanseres in kerstshow André Rieu

De Texelse Sandra Verbeek is vrijdag 20, zaterdag 21 en en zondag 22 december één van de ijsdanseressen in de kerstshow "Christmas in my hometown" van André Rieu in Maastricht.

Bezoekers van de kerstshow van André Rieu worden vanaf de binnenkomst ondergedompeld in de kerstsfeer van een waar winterwonderland. Een prachtig winterpaleis met ijsbanen, kroonluchters, sneeuw en magische winterlandschappen met het Johann Strauss Orkest, internationale solisten en koren, The Platin Tenors, 300 dansers en 60 schaatsers, de Golden Voices of Gospel en nog veel meer verrassingen.

30 ijsdansparen

Rieu heeft voor deze show 120 ballroom dansparen en 30 ijsdansparen uitgenodigd om de dans- en wintersfeer te vergroten.

Sandra gaat in de winter iedere vrijdagochtend ijsdansen in Hoorn, in de zomerperiode in Alkmaar. "IJsdansen doe ik al heel erg lang, al voordat ik naar Texel kwam en ben het altijd blijven doen. Waarom ijsdansen? Ik kan mijn ei erin kwijt. Als ik op het ijs sta, dan word ik gewoon blij. Als ik geschaatst heb, dan kom ik weer vol energie terug naar huis. Ben ik een dag verdrietig/boos of als ik een keer niet lekker in mijn vel zit, dan geeft het schaatsen mij weer zoveel goede energie terug. En dan is de chagrijnige bui zo weer over. Ik train zelf, omdat er in Noord-Holland geen ijsdansvereniging is. Af en toe komt mijn coach naar Hoorn of Alkmaar. Soms ga ik naar 's-Hertogenbosch om daar een training mee te doen bij de Bosche ijsdansclub."

Coach

Haar ijsdanspartner is Eerde van Leeuwen. "Toen ik begon met ijsdansen, danste hij (internationale)wedstrijden met zijn zus. Later is hij mijn coach geworden en heeft hij me begeleid tijdens ijsdanstesten (soort examen/diploma). Toen de ijsdansvereniging in Amsterdam nog bestond, zijn we samen gaan schaatsen. Als we samen op het ijs staan, schaatsen we nog steeds samen.

Repetities

André Rieu had 30 ijsdansparen nodig voor zijn kerstshow in Maastricht. Hij heeft mijn coach benaderd met de vraag om ijsdansparen te zoeken. Half september kwam onze coach met de vraag of wij mee wilden doen met de kerstshow. Dit heb ik met beide handen aangegrepen en we zijn nu al een poos druk doende met het repeteren, bijna iedere twee weken. We hoefden niet bij iedere training te zijn (ze waren altijd in 's-Hertogenbosch, dus voor mij een hele reis). Als je een keer niet kon, dan kregen we een filmpje met daarop de aanpassingen om thuis te oefenen.

Kostuums

Het weekend 7/8 december hebben we de kostuums gepast en ook in de kleding geschaatst. André Rieu was er ook bij, om te kijken en om aanpassingen te doen aan de choreografie. Hij heeft een plaatje in zijn hoofd van hoe hij het hebben wil. Dat vind ik erg knap. Het vergt veel aanpassingsvermogen van alle schaatsers, maar je ziet het iedere keer beter worden."

Het belooft een bijzondere belevenis te worden, als ijsdanseres in een kerstdecor van paleisdecoratie, compleet met sneeuw, twee ijsbanen, winterlandschappen, romantische sfeerverlichting, rood tapijt, ontelbare lichtjes en prachtige kroonluchters.

Afbeelding