Afbeelding
Foto: Ton Zegers

Ruime meerderheid voor rekenkamer

Met slechts één tegenstem - van Remko van de Belt van de PvdA - heeft de raad in de laatste raadsvergadering van 2019 ingestemd met een onderzoek van de Rekenkamer van de Waddeneilanden. Die moet onderzoek doen naar het projectverloop van de nieuwe sporthal, Den Burg Centrum, Den Burg Zuid en De Tuunen in Den Burg.

Het CDA had een voorstel om de rekenkamer onderzoek te laten doen maar de sporthal, maar op initiatief van de VVD werd dit breder getrokken en zodoende werd door Nick Ran (VVD) met goedkeuring van Ben Zegeren (CDA) een nieuw initiatiefvoorstel geschreven.

Het aangenomen voorstel behelst het volgende: De raad van Texel vraagt de Rekenkamercommissie De Waddeneilanden om het projectverloop van de nieuwe Sporthal, Den Burg-centrum, Den Burg-zuid en De Tuunen (Den Burg-oost), vanaf het moment dat de uitgangspunten door de raad zijn vastgesteld (Dan wel de opdracht is verstrekt) te analyseren.

"Vragen die daarbij volgens ons in elk geval gesteld en beantwoord dienen te worden: 1. Hoe is de overdracht van informatie naar burgemeester en wethouders en vervolgens naar de gemeenteraad gegaan? (welke info, wanneer, aan wie? Hoe zijn besluiten tot stand gekomen? ); 2. Hoe en wanneer is informatie over de stand van gevoteerde gelden verstrekt? Et cetera) 3. Kunt u iets zeggen over de controlefunctie binnen de gemeente in relatie tot deze projecten? 4. Wat kan geleerd worden van deze projecten? (We denken hierbij aan de kaders die zijn gesteld, aan de wijze van uitvoering, de communicatie, budgetbewaking et cetera", stelt het voorstel.

Nick Ran laat weten dat de gemeenteraad de rekenkamer nu gaat uitnodigen om een toelichting te geven. Ran denkt dat het onderzoek enige maanden in beslag gaat nemen. In theorie kan de rekenkamercommissie er zelfs nog voor kiezen de opdracht niet aan te nemen. Volgens Ran is die kans klein. Mocht er een onderzoek van de Rekenkamercommissie komen, worden deze resultaten openbaar. "Het onderzoek wordt gedaan om te leren van wat er mis is gegaan en de uitkomsten worden gebruikt om te borgen dat deze fouten bij nieuwe projecten niet weer worden gemaakt", stelt Ran.