Onderzoek

"Minder vervuiling, een schone Noorzee"

In tijden van zorg over een veranderend klimaat, plasticsoep, stikstofuitstoot en andere milieuproblemen wordt soms vergeten dat beleid ook effectief kan zijn. Koninklijk NIOZ constateert dat in elk geval wat betreft de chronische olievervuiling van de Noordzee, de doelstellingen zijn bereikt: een schone Noordzee.

Op grond van 60 jaar onderzoek langs het Nederlandse strand, sinds midden jaren zeventig onder leiding van NIOZ onderzoeker Dr Kees Camphuysen, kon worden vastgesteld dat het niveau van de olievervuiling enorm is afgenomen. Het gekozen instrument was bijzonder: het percentage olieslachtoffers onder een voor olie kwetsbare zeevogelsoort, de Zeekoet. Eind vorige eeuw waren vrijwel alle op onze kust aanspoelende Zeekoeten met olie besmeurd, tegenwoordig is dat hooguit een fractie. Het officiƫle, Europese beleidsdoel: "hooguit 10% van de Zeekoeten met olie besmeurd in 2030", blijkt al in 2020 bereikt.

Nu de stranden vrij van olie zijn, valt de frequente vervuiling met parafine, plantaardige olie en plastics wel meer op.