Houtkunstenaar Piet de Bruin en echtgenote Lia.
Houtkunstenaar Piet de Bruin en echtgenote Lia. "Samen zijn we een perfect team." Foto: Gerard Timmerman

Houtkunstenaar Piet de Bruin opent Galerie Atelier Texel Wood ART

Onder de naam Galerie Atelier Texel Wood ART opent houtkunstenaar Piet de Bruin op Hoofdweg 90 een eigen atelier. Naast sculpturen en lampen van hout ook keramiek van gastexposant Gerrit Wolters.

"Hout leeft, hout werkt, hout heeft een ziel en die ziel geef ik vorm", zijn woorden van de houtkunstenaar en vormgever uit Eierland. Met zijn sculpturen en lampen timmert hij al een tijdje aan de weg, op houtmanifestaties en exposities. De toenemende belangstelling voor zijn houtkunst vertaalt zich onder meer in opdrachten. "Mensen komen met een idee en/of een stuk hout en vragen mij om daar op mijn eigen manier vorm en invulling aan te geven."

Dat doet de kunstenaar in afzondering. "Mijn werkplaats in de polder, ver van alle drukte. Geen pottenkijkers, ik kan er niet tegen als ik op mijn vingers word gekeken. Lekker mijn kop leegmaken. Kunst is voor mij een manier van verwerking."

Die gevoelens worden in vele vormen en hoedanigheden tast- en zichtbaar in zijn atelier. Dat heeft hij ondergebracht de voormalige garage, stal en een deel van de schuur. Sculpturen, van een torso tot abstracte figuren. Kenmerkend in zijn werk zijn de ronde vormen die een bepaalde zachtheid uitstralen, en het lijnenspel. Treffend voorbeeld is een ovaal werk dat van binnen hol is gemaakt. "Ik zie het als een jas om onze kwetsbaarheid te beschermen", vertelt echtgenote Lia. "Daarom hebben we het Protegé genoemd. Het gebeurt vaak dat als ik een werk van Piet zie, dat ik daar een gevoel bij krijg en een naam bedenk, uiteraard in samenspraak." Hij: "Samen zijn we een perfect team."

Gastexposant is beeldend kunstenaar Gerrit Wolters, die verderop aan de Hoofdweg woont. Onder de naam Rodri maakt hij beelden van steen en keramiek. De kunstenaars voelen een connectie met elkaar. Wolters: "We herkennen veel in elkaars beeldentaal. We bekijken elkaars werk, wisselen ideeën uit en prikkelen elkaar. Een mooie collegiale vriendschap." Raakvlakken, maar ook verschillen. Waar De Bruin werkt vanuit het hout, bouwt Wolters zijn kunstwerk met klei op vanuit een basis. "Op gevoel werk ik gaandeweg ergens naartoe." Niet lukraak, ook vanuit dertig jaar ervaring. "Kunstenaarschap begint bij vakmanschap."

Atelier Texel Wood ART is van 11:00 tot 16.00 uur open tijdens de Atelierroute van ZOUT op zaterdag 28 en zondag 29 december. Daarna elke zondag open van 11:00 tot 16:00 uur en daarbuiten op aanvraag. Aanbellen kan ook. "Als we thuis zijn, gaan we open." Meer de Facebook.