Afbeelding
Foto: Ed Witte

Alcohol

Toch bijzonder; als jongere leer je vrij veel op school, maar drinken leer je over het algemeen ergens anders. Het was een gedachte die me bekroop toen ik donderdagnacht tijdens Ouwe Sunderklaas even in de alcoholvrije tent voor de jeugd was. Mooi initiatief in het kader van het IJslands Model, dat voorop gesteld, al lijkt het me dat je jongeren ook moet leren hoe ze moeten omgaan met alcohol. Uit de buurt houden werkt goed op de korte termijn, maar het moet geen 'verboden vrucht' worden. Die zijn per definitie aanlokkelijk...

Naar mijn idee mag je een jongere gerust een paar keer recht op dronkenschap gunnen. Een keer om het te ervaren wat teveel alcohol met je doet, een tweede keer om te ervaren dat de eerste keer geen toevalstreffer was en een derde keer om je af te vragen of dit nou eigenlijk wel leuk is. Koppijn, brakheid en een omgekeerde maag mogen uiteraard niet ontbreken, zodat je wel meteen een totaalplaatje hebt...

Jezelf samen met leeftijdgenoten laten vollopen 'omdat het zo hoort' hoef je niet te leren, dat gaat vanzelf. Maar als iedereen zuipt, 'omdat de ander dat ook doet', kun je je misschien eens afvragen in hoeverre je niet gewoon kuddegedrag aan het vertonen bent. Roepen dat het 'stoer is' om te drinken, klinkt ook wat ongeloofwaardig als iedereen staat te hijsen. Dan is het wellicht echt stoer om te zeggen 'weet je wat, ik maak mijn eigen keuze.' Dat kan - als je achttien bent - ook alcohol zijn als je maar een beetje weet wat je doet.

Nou is een 'recht op dronkenschap' uiteraard wat overdreven. Wel gemeend: geef jongeren de kans om te leren wat alcohol is en wat het met je doet. Het is immers geen appelsap. Leer dat het prettig is, maar leer ook de ontwrichting die het bij mensen individueel of complete gezinnen kan aanrichten.

Jongeren willen graag serieus genomen worden en ik denk dat je dat als volwassene op het gebied van alcohol zeker moet doen. Maar dan wel met een tegenprestatie: dat jongeren serieus met alcohol omgaan en ook 'nee' durven leren zeggen. Dan wordt het op termijn wel wat met het IJslands Model!

Jeroen van Hattum