Diamanten bruidspaar Fer en Hillie van Tatenhove kregen bezoek van burgemeester Michiel Uitdehaag.
Diamanten bruidspaar Fer en Hillie van Tatenhove kregen bezoek van burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Gerard Timmerman

60 jaar getrouwd met Rus, niet met Russin

Zij was de spil in het gezin, hij stak zijn ziel en zaligheid in het aannemersbedrijf. Maar eenmaal thuis zette hij de knop om en verdween het werk naar de achtergrond. Hillie en Fer van Tatenhove vierden woensdag hun 60-jarige trouwdag.

Fer, telg uit een geslacht uit Zeeuws-Vlaanderen, waarvan de stamboom teruggaat tot 1570. "We stammen af van de Hugenoten. De eerste Tatenhove werd geboren op Tatinghoeve, wat onze familienaam verklaart. Die boerderij is waarschijnlijk vernoemd naar het plaatsje Tatinghem net over de grens in Frankrijk.

Fer werd geboren in Rotterdam. "Op drie hoog." Het was de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader had eind 1939 een opdracht gekregen in Zuid-Amerika. We zouden met het hele gezin met het schip "Simon Bolivar" daarheen varen. Vlak vóór we zouden vertrekken kreeg ik roodvonk. Daardoor mochten we niet aan boord. De "Simon Bolivar" vertrok zonder ons, liep in het Kanaal op een zeemijn en zonk. Het schip waar ik op had moeten zitten."

Kort daarna bleek dat Fer nóg een engeltje op de schouder had. "De chef van mijn vader in Indië vertelde dat de oorlog op uitbreken stond en dat je dan uit de stad moest zien te komen. Drie dagen voor het bombardement op Rotterdam verhuisden we naar Texel."

Daar ging Fer op zijn veertiende van school. Als een ZZP'er "avant la lettre" ging hij met zijn vader aan het werk. "Méér als dit hadden we niet", steekt hij zijn twee handen omhoog. "En een schop en een kruiwagen. Op mijn zestiende nam ik mijn eerste klusje aan." Zo legde hij met zijn vader de basis voor aannemersbedrijf Tatenhove BV, waar momenteel zo'n dertig mensen werken.

Met zijn vader en, toen die zich terugtrok uit het bedrijf, met zijn jongere broer Willem gaf Fer leiding aan het bedrijf. "We werkten overal. Als er weer een jaar om was, was ik zo ongeveer op elke plek op het eiland geweest."

Het werk bracht hem ook in Sint Maarten. "Ik kwam in de kost bij de familie Rus. Over dochter Hillie werd gezegd dat ze geen "mannenbloed" had. Nou, dat daagde me wel uit." Toen haar ouders een avondje weg waren, zag hij zijn kans schoon." Zij: "Toen mijn ouders terugkwamen, zei mijn vader: 'Volgens mij is Fer verkocht."

Zestig jaar geleden trouwde het stel in Sint Maarten. Hij, met een knipoog: "Ik zeg wel: Ik ben getrouwd met een Rus, maar niet met een Russin."

Hij stortte zich op het bedrijf. "Maar als ik 's avonds thuis kwam, sprak ik niet meer over het werk." Zij: "Overdag wist ik nooit waar Fer uithing, nog steeds niet trouwens." Hillie was de spil in het gezin. Hun zes kinderen herinneren zich de zomerse vakanties. Het hele gezin in de Peugeot. Nog kunnen ze amper bevatten hoe hun moeder er in slaagde in de auto en vouwwagen ook nog een plekje te vinden voor al hun spullen."

Tijdens een vakantie in Brabant werd Fer teruggeroepen voor een dringende klus. De rest van het gezin bleef, maar het zinde Hillie niet. "Zó doen we dat niet meer." De volgende vakantiebestemmingen, zoals in Italië, lagen minstens op twee dagen rijden, zodat Fer niet tussendoor naar huis kon.

Dat was lang geleden, Hillie en Fer hebben inmiddels tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Afgelopen zaterdag vierden ze hun diamanten huwelijk, met onder meer de broers en zussen. "Samen 425 jaar oud." Het paar ontving ook felicitaties van de provincie, het Koninklijk Huis en kreeg bezoek van burgemeester Uitdehaag.