Natalie schrijft

Daar is tie dan…

De Kerstdagen staan alweer bijna voor de deur en daarmee komt het einde van het jaar 2019 in zicht. Om daarbij stil te staan deze keer een jaaroverzicht. Een overzicht met gebeurtenissen met een lach en een traan. Maar voor ik dat ga doen alvast een vooruitblik naar 2020 en de aankondiging dat deze column van dé advocaat op Texel in het nieuwe jaar in het vertrouwde ritme blijft verschijnen in de enige echte Texelse Courant en dus om de week op de vrijdag. De titel verandert wel, verder blijft alles hetzelfde.

Jaaroverzichten, de één wordt er somber van, voor de ander is het een feest van herkenning. Maar tjee, wat is er dit jaar veel gebeurd op Texel. Zowel zakelijk als privé. Van het prachtige Texelse bedrijf dat is gaan samenwerken met een grote onderneming van de overkant én voor de start eerst heeft gezorgd dat deze afspraken in een juridisch sausje zijn gegoten. Waardoor dit bedrijf niet alleen echt zorg is gaan dragen voor de eigenaren en werknemers, maar ook voor zijn klanten.

Dat maakt mij als eilander en advocaat super trots op die ondernemers. Omdat het belang van een juridische basis is opgepakt en daarmee het fundament van het bedrijf zodat deze ondernemers zich nu kunnen richten op waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden.

Naast deze mooie gebeurtenis hebben er helaas ook veel vervelende en diep verdrietige gebeurtenissen plaatsgevonden. Van de echtscheiding waarbij men dacht dat alles geregeld was door de goedkope advocaat aan de overkant, maar dat helaas niet het geval bleek te zijn. Waardoor nieuwe advocaatkosten gemaakt moesten worden.

Goedkoop is dus vaak écht duurkoop. Tot de echtscheiding die vanaf het begin een vechtscheiding is omdat één van de partijen dat als enige doel in het vooruitzicht heeft gesteld. Tot een echtscheiding die toch door middel van mediation is afgerond waardoor beide partijen nu kunnen genieten van de overwaarde van het woonhuis.

Maar ook echt grote drama's bij Texelse ondernemers. Bij mensen die zich met ziel en zaligheid hebben ingezet en óf de afspraken wel in een overeenkomst hebben gezet en nu alsnog met een claim zitten van vele tonnen omdat de overeenkomst niet is nageleefd, óf vanuit goed vertrouwen hebben gehandeld zonder overeenkomst en nu met een schadepost zit die de ton overstijgt. In beide gevallen is juridische hulp een must.

In dit juridische jaaroverzicht ook de eilanders die even geen loon meer kregen ondanks ziekte, of de ondernemer die ineens met meerdere zieken te maken had, het bedrijf dat op vertrouwen van een langdurige relatie een overeenkomst is aangegaan dat in het honderd liep, tot het internationaal handelende bedrijf dat van de verzekeraar de algemene voorwaarden moest corrigeren, tot de verschillende bouwprojecten die op vele fronten mis zijn gelopen.

Voor iedereen die ik direct of indirect heb kunnen helpen: ik respecteer je lef om hulp te vragen en voor iedereen en jou als lezer: ik wens je hele fijne feestdagen toe! Ik hoop dat je sommige dingen kan achterlaten in 2019 en wens je een gezond en inspirerend 2020 toe. En mocht je in het nieuwe jaar toch juridische hulp nodig hebben? Ik ben naast het juridisch spreekuur bijna elke dag op Texel bereikbaar.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker