Afbeelding
Foto:

Nieuwbouw op plek Rovershut in Dennen

De familie Kienjet-Laeven start in januari met de bouw van een nieuwe Rovershut op de plek van de oude Rovershut aan de Ploeglanderweg in De Dennen.

De oude Rovershut, die uit 1937 dateert, wordt deze week weggehaald. De familie nam de oude Rovershut in 2017 over van Han Witte. Dat was met het idee om er een vakantieverblijf van te maken geschikt voor gezinnen waarvan een of meerdere kinderen autisme hebben. Dat concept hebben Suzanne en Imre Kienjet, die zelf ook een kind met autisme hebben, sinds 2017 verder ontwikkeld.

Bij de planontwikkeling is bekeken of de plannen in de oude Rovershut uitgevoerd konden worden, maar dat lukte niet. "De fundering uit 1937 staat het helaas niet toe." Renovatie was evenmin haalbaar volgens de huidige normen van brandveilig gebruik. De oude Rovershut was sinds de jaren zestig in gebruik als groepsverblijf voor onder meer kinderen die het niet breed hadden. De bedden stonden er destijds allemaal in één ruimte bij elkaar.


De nieuwbouw wordt bewust in lijn en stijl met de oude Rovershut uitgevoerd. Het wordt daarbij houtskeletbouw met zoveel mogelijk duurzame materialen. De nieuwbouw wordt niet meer aangesloten op het gasnet; er komen waterpompinstallaties en 42 zonnepanelen voor de energievoorziening. De nieuwbouw bestaat uit twee achtpersoons familiehuizen die gecombineerd kunnen worden tot één familiehuis voor 16 tot 24 personen. Op de zolder komt een zogeheten 'snoozelruimte' waar kinderen met autisme even zonder al te veel prikkels om zich heen tot rust kunnen komen. De kamers worden eveneens rustig ingericht. Er komen een afgesloten speelweide en een speelhoek die aan de woonkamer grenst.


De familie verwacht de nieuwe Rovershut in de zomer van 2020 te kunnen openen. Ze is in gesprek met een stichting (gespecialiseerd in kinderen met autisme) om gezamenlijk kampen in de Rovershut te ontwikkelen. De familie voerde de afgelopen jaren overleg met Staatsbosbeheer over de plannen en er werden onderzoeken naar flora, fauna en bodem uitgevoerd om de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen. De familie kende Han Witte, omdat Suzanne Laeven vroeger als kind regelmatig bij de familie Witte te gast was. Zij mochten in 2017 de Rovershut kopen, nadat ze hun plannen met Han Witte hadden besproken.