"Bep Mosk" wordt het Toekomstplein opgedragen. Foto: Job Schepers

De Koog eert haar 'dorpsmoeder'

"Een ode aan moeder Mosk. Koger gemeenschap draagt Bep op handen." Het was één van de teksten in het stuk van 'groep Klok' bij Ouwe Sunderklaas in De Koog. De opkomst was bij zowel de jeugd als de volwassenen hoog. Bij de laatste categorie was het aantal voorstellingen iets minder, aangezien er twee erg grote groepen deelnamen. De sfeer was er niet minder om.

Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer de verkeerschaos in De Koog-zuid. De overlast duurt al maanden en duurt nog maanden en in de badplaats begint het geduld duidelijk een beetje op te raken. Ook de laatste editie van Tropical kwam zowel bij de jeugd als bij de volwassenen aan bod. De tropische danseressen werden gemist. Een jeugdige speuler liep met de tekst: "Niet alleen de mannen vinden een tropisch dansje fijn". Maar liefst dertig jonge Kogers hadden zich flink uitgesloofd om een mooie voorstelling te presenteren. Erg actueel was bijvoorbeeld de 'gestolen middenstip' van De Koog. Toch zijn het vaak ook de onderwerpen die niet de krant halen, die tot veel plezier leiden. Bij de jeugd waren bij werkzaamheden aan het schoolplein gesneuvelde strontpijp bij de Lubertischool en een prachtig gejaste Fien Quartel als het vernieuwde dorpsblad De Kaap hier mooie voorbeelden van.

Bij de volwassenen was er naast al genoemde zaken aandacht voor de nieuwe villa's van De Krim en het 'niet speulen van Frits Bonne'. De hoofdrolspeler van dit stuk keek met plezier toe. Een gebeurtenis die hier onder de radar van de krant was gebleven, was 'Bierebad De Driehoek'. De twee grote groepen hadden weer hun uiterste best gedaan om het elkaar moeilijk te maken. Bij groep klok zat de aandacht vooral in de aankleding die tot in de puntjes was uitgewerkt, tot aan de bril van de burgemeester aan toe. De andere grote groep met onder meer Marieke en Katja Schraag, Dante de Winter en Peter van Sikkeleras, waren de tropische dansjes tot in de puntjes geoefend en ook het lied dat ze hadden geschreven, leidde tot grote hilariteit.

De dorpscommissie en de ondernemersvereniging hadden na aanvankelijke onduidelijkheid over de locatie de gelederen gesloten en de sfeer was uitstekend.