'Carbidschieten' in huiskamers

De 'slabedjes' van de volkstuintjes van De Cocksdorp kunnen prima in 'toeristische bedjes' worden omgezet.

Het is zomaar een van de vele zinspelingen die worden gemaakt in een conversatie tussen volkstuinder 'Arie Knol' en ondernemer 'Erwin van der Linde' tijdens één van de voorstellingen in De Cocksdorp. De voorstelling, waarin de komst van zes zomerhuizen en twee recreatieve opstallen aan de Vuurtorenweg op de hak wordt genomen, is voorzien van een complete opvouwbare moestuin die van huiskamer naar huiskamer wordt meegesleept.

Ouwe Sunderklaas in De Cocksdorp was traditioneel in de huiskamers en het was donderdagavond meer dan de moeite waard om het geheel te aanschouwen. De opkomst was stabiel en goed met 19 voorstellingen bij de volwassenen en tien voorstellingen bij de kinderen. Er deden in totaal 63 volwassen speulers en 19 jeugdspeulers mee. Aan ludieke ingevingen geen gebrek, er was aandacht besteed aan de kleding en de benodigde materialen en er werd bij veel voorstellingen gezongen.

Dankbare onderwerpen waren het stoppen van Angelique Veldman als kapster, het verdwenen bord van kunstwerk Vrijheid dat door een magneetvisser uit de Roggesloot werd gevist, het treintje van De Krim, 'de pashokjesfilmer' en bijnamen van Cocksdorpers. Het laatste kwam ludiek aan de orde bij twee speulers die het nieuwe 'Nokplein' voor De Cocksdorp hadden ontworpen. De huizen kregen geen nummers, maar de bijnamen van prominente Cocksdorpers.

De Concurrent van de familie Veldman was aan de beurt bij één van de grote groepen die een complete modeshow in de huiskamers uitvoeren. Allemaal met fleece-produkten met als hoogtepunt de 'Roelkini', vernoemd naar Roel Veldman. Fraai was eveneens de voorstelling van een paar Cocksdorpers van wie de haren alle kanten uitgroeiden nu Angelique geen haren meer knipt. De speulers hadden een paar bossen touw bij zich waar letterlijk geen eind aan leek te komen. Het werd allemaal meegesleept van huiskamer naar huiskamer.

Een groep dames had toepasselijk ingespeeld op de 'Durperblauwe borden' die de 12 12 Club had opgehangen om iedereen warm te maken voor Ouwe Sunderklaas. Zij kwamen opzetten als de 'Durper Blueband' die een aantal liederen over dorpsgenoten zong. Briljant was het nummer 'Arnold L' op de tekst van Annabel van Hans de Booij.

Een van de opmerkelijkste voorstellingen was het 'carbidschieten'. Twee speulers schoten wat frustraties van zich af en hadden een 'carbidbus' meegenomen waarmee de ballen letterlijk door de woonkamers werden geschoten.