Anders bekeken...

Rinkel de kink….

Het hele huis ruikt naar Speculaas, kaneel, amandelen; Lekker, het hoort bij deze tijd. En als je thuis komt na een frisse wandeling, een beker warme chocolademelk erbij. Manlief wil er dan graag een borrel in, een jutter of een Amaretto. Vandaag gunt Jannie alias Jozien André dat natuurlijk. Bij een beetje Ouwe Sunderklaas hoort een borrel toch? We klazen voor en we klazen na, dan komt de vaart er een beetje in!

Heeft u ook gespeuld? Of gezellig gekeken? In alle dorpen is weer genoeg op de hak genomen. Gelukkig. Ja Gelukkig, want humor en spel is de mooiste vorm in de taal. Je kunt er iets gekruids van jezelf aan toevoegen, en je ei - dat een glans legt over het geheel - kun je er zeker in kwijt. Eigenlijk vliegt de speculaas je om de oren als je het goed doet!

Zondagavond begint: "Heel Holland bakt" weer op de buis en ziet u Jannie en André en meesterbakker Robert. Wij mogen er graag naar kijken. Het is net of die kaneellucht, dat cosy gevoel even je kamer binnenkomt. En natuurlijk moet er iets uit de oven bij! De vrouw van het eerste uur, die we kennen om haar Multitalent : Zang , taal, acteren, humor blijft echter een groot gemis. Ze schreef voor haar overlijden het boek Rinkel de kink. Ik vroeg het voor Sinterklaas.

Eigenlijk vliegt de speculaas je om de oren...

Er komt soms een kink in de kabel. Martine moest met dat Bijltje hakken. Een herseninfarct... Een flauwe woordgrap, maar meer dan waar. Want de persoon die het overkomt, heeft het gevoel of er een bijl is gezet in de voor ons zo normale geleiding van de zenuwen, beweging van de spieren. Een kink in de kabel. Heeft u het zich wel eens voorgesteld hoe het moet zijn om de helft van het lichaam niet meer te kunnen gebruiken en in je taal getroffen te worden...? Niet meer kunnen zeggen wat je wil, of wat je dwars zit. Om nog maar te zwijgen over het lekker wegsmikkelen van de maaltijd of een taartje.

Groot respect heb ik voor de mensen die het heeft getroffen enmet de mogelijkheden die ze nog hebben een nieuwe wereld creëren. Weer functioneren met familie, therapeut, huisarts, logopedist, thuiszorg. Ik hoop dat ze zelfs weer gaan te Ouwe sunderklazen, dat ze rijden met hun booster, met een spreuk zo groot mogelijk op hun rug. "Bak ze niet te bruin, anders stort ik iert in uw tuin!"

Jozien