Komst derde ambulance op Texel te danken aan onderzoek RIVM

De derde ambulance die in 2020 naar Texel komt ter aanvulling van de twee bestaande ziekenwagens, wordt een ambulance die van 8:00 tot 16:00 uur op het eiland aanwezig is.

Dat heeft directeur Martin Smeekes van de regionale ambulancevoorziening van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laten weten. De komst van de ambulance is te danken aan een onderzoek van het RIVM naar de inzet van ambulances in Noord-Holland Noord en de tijd die een ambulance onderweg is om een patiƫnt naar het ziekenhuis te brengen. Daar kwam uit naar voren dat voor Texel specifiek twee ambulances te weinig zijn.

Volgens Smeekes lag het aantal inzetten op het eiland vijf jaar geleden nog gemiddeld rond de duizend per jaar en is dat het afgelopen jaar gestegen naar circa 1400. Dat is onder meer het gevolg van de vergrijzing en de hoeveelheid toeristen die op het eiland zijn. Meespelend is eveneens de eilandsituatie waardoor het soms een tijdje kan duren voordat een ambulance die met de boot naar de overkant is, op het eiland vervangen is. "Op basis van de cijfers zijn er meer dan twee nodig en dan kom je op drie uit."

De derde ambulance komt volgens Smeekes vermoedelijk in het PHH-gebouw aan de Pontweg in Den Burg te staan, maar dat wordt nog nader bekeken. "We moeten eerst mensen gaan werven en opleiden en de ambulance zelf moet er ook nog komen. Dit zijn processen die tijd in beslag nemen, vandaar dat de ambulance vermoedelijk tegen de zomer van 2020 op het eiland is." Meer over de derde ambulance op pagina 2.