Pakketten van de voedselbank.
Pakketten van de voedselbank. Foto: Aangeleverd

Voedselbank hanteert nieuwe

criteria voor voedselpakketten

De Texelse voedselbank hanteert vanaf 1 januari 2020 nieuwe criteria voor Texelaars om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank.

Er wordt vanaf januari rekening gehouden met een basisbedrag van €135,- per huishouden (per maand) dat overblijft nadat de vaste lasten zijn betaald. Per persoon in de huishouding mag vervolgens een bedrag van €95,- bij het basisbedrag van 135,- worden opgeteld. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen.

Dat betekent dat een éénpersoons huishouden in aanmerking komt voor de voedselbank als er per maand niet meer dan €230,- overblijft. Voor tweepersoonshuishoudens geldt een bedrag van €325,- en voor driepersoonshuishoudens een bedrag van €420,-.

Aanmelden voor de voedselbank is mogelijk bij het maatschappelijk werk dat bij Texels Welzijn in De Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg is gevestigd. Het maatschappelijk werk is rechtstreeks bereikbaar via tel 312696. Wie in aanmerking komt, krijgt vervolgens wekelijks een voedselpakket van de voedselbank, zodat er in ieder geval maaltijden op tafel gezet kunnen worden.

Volgens de voedselbank leeft 7,5 tot 10 procent van de inwoners van Texel onder de armoedegrens, waardoor zij in aanmerking kunnen komen voor steun van de voedselbank. Dan gaat het ook om Texelaars met een goed inkomen die als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding, ziekte, werkloosheid of een faillissement de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. "Met name in deze groep zitten mensen die ontkennen hulp nodig te hebben waarmee ze zichzelf en vaak ook hun naasten tekort doen."

De voedselbank en Lions Club startten begin deze maand een inzameling van koffiepunten van Douwe Egberts om pakken koffie aan te schaffen en die actie loopt goed. Volgens de voedselbank worden er veel punten gedoneerd.