Schapeneiland Texel formeel opgericht

Behoud van schapen/lammeren in de weiden, op de dijken en in natuurgebieden en zo een duurzame bijdrage leveren aan landschapsbeheer en toerisme. Dat is de doelstelling van de nieuwe vereniging Schapeneiland Texel waarvoor bestuursleden donderdag bij kandidaat-notaris Ingrid Witte hun handtekening hebben gezet onder de formele oprichting van de vereniging.

Het bestuur van de vereniging Schapeneiland Texel bestaat uit Carlo Veeger (Voorzitter, op de foto), Jan-Willem Bakker (Secretaris), Trinet Hin (Penningmeester), Koen Hoogendijk en Henk Zoetelief.
Na de oprichtingsvergadering in het gemeentehuis van Texel op 28 oktober 2019 is gebleken dat het enthousiasme onder de schapenhouders groot is om lid te worden van de nieuwe Vereniging. Circa 40 schapenhouders hebben zich inmiddels aangemeld bij de vereniging om lid te worden. Gezamenlijk houden zij meer dan 80% van alle schapen op Texel.

Komend jaar ligt de focus vooral op drie speerpunten:
1. Openen van het Echt Texels Lam seizoen en ontwikkelen van activiteiten om alle producten (wol, kaas, melk, vlees etc.) die van schapen/lammeren komen onder de aandacht te brengen; en ook de kwaliteit van Texels lamsvlees te benadrukken.
2. De verkrijgbaarheid van Echt Texels Lam producten op Texel en daarbuiten vergroten. Het in kaart brengen van de weg die onze lammeren volgen richting slagers en horeca. De ondernemers die veel Texels lamsvlees gebruiken willen we extra gaan promoten / vergroten zichtbaarheid. De ondernemers die nog geen lamsvlees gebruiken of lamsvlees dat niet van Texel komt willen we actief gaan benaderen en enthousiast maken voor onze producten.
3. Het opzetten van een opleidingsmodule om te koken met alles van het lam (van kop tot staart).

Ambassadeurs

De vereniging neemt met diverse organisaties op Texel contact op om ambassadeurs en vrienden van de vereniging te werven om zo in gezamenlijkheid de doelen van de vereniging te realiseren.