De aardbeving ten zuidwesten van Texel.
De aardbeving ten zuidwesten van Texel. Foto: KNMI

Lichte aardbeving nabij Texel

Het was op het eiland niet voelbaar, maar ten zuidwesten van Texel is in de nacht van zondag op maandag op de Noordzee een lichte aardbeving geweest.

De beving had volgens gegevens van het KNMI een kracht van 2,8 op de Schaal van Richter en zat op een diepte van drie kilometer in de bodem. Het epicentrum lag zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van het eiland.

Volgens de Schaal van Richter mag de beving als 'zeer licht' worden omschreven. Bevingen tussen kracht 2 en de 3 zijn meetbaar, maar worden onder gunstige omstandigheden slechts door weinig mensen waargenomen. "Hoogstens (zeer) lichte objecten kunnen bewegen; vrijwel nooit enige vorm van schade."

Een rondje googlen leert dat aardbevingen van 2,8 of meer in Nederland geen zeldzaamheid zijn. Meest in het oog springend zijn de aardbevingen in Groningen, maar ook de Kop van Noord-Holland is meerdere keren aan de beurt geweest. Op 21 september 1994 was er in Alkmaar een beving met een kracht van 3,2 en op 9 september 2001 was er in Alkmaar een beving met een kracht van 3,5 op de Schaal van Richter.

De tien zwaarste aardbevingen in Nederland staan op naam van Brabant en Limburg met de zwaarste in 1992 in Roermond (5,8 op de Schaal van Richter) die destijds in grote delen van het land voelbaar was. De oorzaak van de beving van afgelopen weekend op zee is vermoedelijk de winning van gas.