Derde ambulance op komst voor Texel

Texel krijgt naar verwachting in de loop van 2020 tijdelijk een derde ambulance op het eiland.

Dat is besloten binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord waar de regionale ambulancevoorziening in de Kop van Noord-Holland onder valt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan diverse oproepen voor een extra ambulance die de afgelopen jaren vanuit onder meer huisartsen, politie en politiek op het eiland zijn gedaan.

Texel heeft twee ambulances op het eiland, maar met name in de zomerperiode is dat niet altijd toereikend om bij incidenten en calamiteiten direct hulp te kunnen verlenen. Soms zijn de ambulances al ingezet voor andere hulpverlening, op weg naar de overkant of moeten ze nog met de boot terug naar het eiland. Het is meerdere keren voorgekomen dat andere hulpverlenende instanties dan in actie moeten komen. Een maand geleden was dat nog het geval op de Sluftervallei waar een traumahelikopter en de politie eerste hulp aan een man verleenden, omdat de ambulances al voor een ander incident waren ingezet.

Burgemeester Michiel Uitdehaag laat desgevraagd weten blij te zijn dat er een derde ambulance bijkomt. "Er is de laatste jaren veel aandacht gevraagd door huisartsen en politie. Berekening bevestigt de noodzaak van een derde ambulance erbij. Uiteraard ben ik blij dat er op deze manier goede zorg kan worden geleverd op Texel." De gemeente liet in 2018 zelf in kaart brengen hoe het met de beschikbaarheid van de ambulances was gesteld nadat er meerdere meldingen waren geweest. Het CDA stelde de ambulance ook meerdere keren aan de orde in de gemeenteraad.

In 2011 was er nog sprake van dat de tweede ambulance op het eiland zou verdwijnen, wat destijds veel protesten opriep. In december 2011 werd toen duidelijk dat de tweede ambulance toch zou blijven, nadat de Inspectie voor de Volksgezondheid het verdwijnen van de tweede ambulance had afgekeurd.