'Registratieplicht voor recreatieve verhuur op Texel niet aan de orde'

Een mogelijke registratieplicht voor mensen die woningen aan toeristen verhuren is op Texel niet aan de orde.

Dat laat de gemeente weten in een eerste reactie op een wetsvoorstel van minister Van Veldhoven (Wonen) om de uitwassen van de verhuur van woningen aan toeristen tegen te gaan. Een van de beoogde maatregelen in het wetsvoorstel (dat nog naar de Tweede Kamer moet) is het instellen van een registratieplicht. Verhuurders krijgen een registratienummer dat ze moeten gebruiken bij advertenties op bijvoorbeeld AirBnB, Booking.com en Expedia. Dit moet gemeenten volgens de minister meer zicht geven op de adressen en personen die verhuren aan toeristen.

De gemeente wijst erop dat op Texel de recreatieve verhuur van permanente woningen helemaal niet is toegestaan, waardoor een registratieplicht niet aan de orde is. "De verhuur is ook niet voor een dag of een aantal dagen toegestaan. Dit is geregeld in de bestemmingsplannen en hierop wordt ook gehandhaafd. Een registratieplicht is gelet op het voorgaande niet aan de orde." Het afgelopen jaar werd er door de gemeente streng handhavend opgetreden tegen de recreatieve verhuur van permanente woningen aan toeristen.

Bed- and breakfast is een ander verhaal, dat is wel toegestaan in reguliere woonhuizen mits het voldoet aan een serie voorwaarden. Dat is onder meer dat de b&b ondergeschikt is aan het wonen, de woning moet permanent bewoond zijn en de b&b mag maximaal drie kamers beslaan en ruimte bieden aan maximaal zes personen. De kamers mogen geen keuken(blok) en woonkamer hebben en moeten zich in de woning bevinden. Ze mogen volgens de gemeente niet in een berging, garage of losstaand gebouw zitten, tenzij het bestemmingsplan het mogelijk maakt een aangebouwde garage of berging te wijzigen in een slaapkamer of kamer.

De gemeente moet het nieuwe wetsvoorstel over het voorkomen van uitwassen bij verhuur van woningen aan toeristen verder nog bestuderen.