Afbeelding
Foto:

De kant langs

IJslands Model

Op zolder staat een grote kist, vol met verkleedspullen voor Ouwe Sunderklaas. Welk pak trek ik dit jaar aan? Het is inmiddels een hele collectie. De jurk van moeder met de versleten klompen van pa, ooit gebruik om kruidenvrouwtje Klazien uut Zalk te speulen. Of was het Berendien uut Wisp?, het typetje dat Wim de Bie er van maakte.

Misschien trek ik die ouwe overall wel aan? Als protestboer kan ik er misschien nog wel wat van maken. Of het gewaad van Baghwan, lang geleden gespeuld, met vrienden op zo'n grote boerenwagen. Man wat hebben we een lol gehad, alleen al de voorpret. Verrek, de camera van "Boven op het nieuws", van Spaan en Vermeegen, ligt er ook nog.

Ik grijp een ambtsketen. Alleen, 't is nogal een zwaar kreng, om daar nou de hele avond mee om mijn nek te lopen. Ik hoef ook geen lintjes uit te delen. Misschien past dat uniform nog wel. Ik had het ooit aan toen ik complimentjes rondstrooide, na een voorstel van een politicus voor een "Generaal Schouderklopje" voor verdienstelijke Texelaars.

Dan maar de lieslaarzen aan, als dijkwerker. Alleen is na drie jaar karren vol met prut en stenen over het eiland zeulen, de rust eindelijk weergekeerd. Het lijkt me beter even geen slapende honden wakker te maken, voor je het weet moet de dijk weer omhoog. Dan maar als waterschapper. Wel oppassen dat je die niet de hand schudt. Ze zoeken er nog een plekkie voor. Als je even niet oplet staat het gevaarte in je achtertuin.

Of wordt het die witte doktersjas? Ziet er sleets uit, ik heb hem vaak aangehad. Deed het wel goed bij de dames. Even hun temperatuur opnemen of met de stethoscoop de longen beluisteren. Hoef je tegenwoordig, in de tijd van #metoo, niet mee aan te komen. Trouwens, sinds het begrip Positieve Gezondheid hier zijn intrede heeft gedaan, ligt de focus niet alleen op wat je mankeert. "Niet teveel piepen over ongemakjes, kijk ook eens naar wat je allemaal nog wél kunt."

Onder in de kist een juten zak, met gaten er in. Als kind gebruikt om Catweazle te speulen. Misschien kan ik er in als klimaatstaker de straat op. Eén probleem. Daar doen ze op de OSG niet aan. Hoewel ze daar in die muur waar vroeger de gymzaal stond wel een groot tochtgat hebben. Met onze scholieren mag je trouwens niet de spot drijven, dat kan hun geluk wel eens in de weg staan. Daar is veel over te doen geweest.

Het zou best kunnen dat ik dit jaar als IJslands Model ga. Alleen, welk pak trek ik daarbij aan? Toen ik er voor het eerst over las, doemde een beeld op van actrice Ingrid Bergman. Ik dacht: wordt de Texelse jeugd daar nou gelukkiger van? Op het eiland ontbreekt het niet aan kanjers. Wethouder Jaap Vlaming hielp me tijdens het wekelijkse persuurtje uit de droom. Het IJslands Model is geen man of vrouw, maar een aanpak om Texelse jeugd gelukkiger te maken en het gebruik van alcohol, drugs en tabak terug te dringen dan wel te voorkomen. Overgewaaid uit IJsland, net zoals het IJspegelfonds. Zo zie je maar wat Landsbanki voor moois heeft gebracht.

Jaap vertelde enthousiast over de grote tent voor de Ouwe Sunderpartys, speciaal voor de jeugd van twaalf tot achttien jaar. Ik hoop dat ze net zoveel plezier aan Ouwe Sunderklaas beleven als ik in die tijd. Ik vroeg Jaap waar de jeugd daar over zal speulen. "'t Is wel feest, maar speulen doen ze daar niet." Wat mij betreft een gemiste kans. Maar ik zag de radertjes in zijn bijzondere brein draaien. Het zou me niet verbazen als Jaap er eens een balletje over opgooit bij de jeugdwerkers.

Gerard@texelsecourant.nl