Spookslaapplaatsen

blijven heikel punt

Slapende- of spookslaapplaatsen. Welke toeristische bedden vallen daar wel en niet onder? Het antwoord blijkt minder eenvoudig dan aangenomen toen de raad in juni besloot dat spookslaapplaatsen niet mogen worden verplaatst.

Slaapplaatsen mogen sinds de raad in 2016 instemde met de Nota Verblijfsrecreatie onder strenge voorwaarden worden verplaatst. Zoals dat het bestaande slaapplaatsen betreft, er moet voor beide locaties sprake zijn van een zichtbare kwaliteitsverbetering en verplaatsen mag alleen naar of binnen het toeristisch concentratiegebied. Er zat echter een addertje onder het gras: zogeheten "slapende slaapplaatsen", die niet voor recreatieve doeleinden in gebruik zijn, werden interessant om te verhandelen. En dat zou mogelijk verstening en toeristische groei in de hand werken die de raad juist wilde beperken.

Op initiatief van de PvdA besloot de raad in juni van dit jaar dat alleen "gerealiseerde en bedrijfsmatig geƫxploiteerde recreatieve slaapplaatsen" voor verplaatsing in aanmerking komen. Maar ook die omschrijving biedt mogelijk nog speelruimte. "Het is een ingewikkeld verhaal", vertelt wethouder Jaap Vlaming tijdens het wekelijkse persuurtje. Hij doelt op slaapplaatsen die in het verleden zijn verhuurd, bijvoorbeeld in een verouderd opstal, maar waarvan voor de gemeente lastig is aan te tonen dat die inmiddels niet meer worden verhuurd. Of toeristische bedden die aan personeel worden verhuurd. "In dat grensgebied ligt het probleem."

Leidend in de besluitvorming over eventuele aanvragen is het uitgangspunt om paal en perk te stellen aan de toeristische groei. "We moeten naar enige vorm van sanering toe."

Er is nog een complicatie. Als spookslaapplaatsen niet mogen worden verplaatst, dan blijven ze op het perceel rusten. Het raadsbesluit van juni vergroot volgens b en w het risico dat deze ongebruikte recreatieve bedden, opnieuw worden geƫxploiteerd op de bestaande locaties. En dat op die plek dus extra verstening plaatsvindt. Ook buiten het toeristisch concentratiegebied.