De nieuwe duofiets en rolstoelfiets voor de Texelse Reede.
De nieuwe duofiets en rolstoelfiets voor de Texelse Reede. Foto: Jeroen van Hattum

Duofiets en rolstoelfiets voor

bewoners van Texelse Reede

Ongeveer een half jaar geleden kwam vrijwilligster Marrie Winkel van de Texelse Reede in Den Burg met het idee: het zou goed zijn om te gaan sparen voor een nieuwe duofiets voor de bewoners van de woonvoorziening.

Het idee sloeg dusdanig aan dat al snel van diverse kanten giften en donaties loskwamen. De bewoners hielden zelf in september een grote markt om geld op te halen en dat was ook succesvol. Het ging zelfs zo goed dat de Texelse Reede zowel een duofiets (met trapondersteuning) als een rolstoelfiets voor de bewoners kon aanschaffen. Beide fietsen werden donderdag officieel door Sinterklaas en zijn Pieten bij de woonvoorziening aan de Haffelderweg gebracht.

Marrie was er blij mee, vooral omdat veel Texelaars, bedrijven en organisaties meehielpen om de aanschaf van de duofiets en de rolstoelfiets mogelijk te maken. "Er werden allerlei activiteiten voor ons ondernomen, dat was fantastisch." De Stichting tot Steun aan de Vereniging Het Groene Kruis Texel hielp mee met een fikse donatie, mevrouw Lasthuizen (moeder van een van de bewoners van de Texelse Reede) leverde een belangrijke bijdrage en Vermeulen Bikes in Den Hoorn hielp mee om de komst van de fietsen te verwezenlijken.

De twee fietsen (die bij elkaar circa achttien mille kostten) betekenen voor de bewoners een verruiming van het dagelijks leven. Begeleiders kunnen met hen op pad met de duofiets en de mensen die zelf niet meer kunnen fietsen, kunnen mee op pad met de rolstoelfiets. Die heeft aan de voorzijde een verstelbaar plateau waar een rolstoel op geplaatst kan worden.

"Op die manier kunnen we naar buiten met de bewoners, ze blijven zelf in beweging en dankzij de rolstoelfiets kun je - als je ergens heen bent gereden - op die plek zelf ook nog wat leuks doen met de bewoner. We zijn er erg blij mee."