Peter Bongaards, Hans Vlaming, Jan-Sieme Dros, Rutgert Oosterhuis en Ad Harman van Wad zou't geven zaterdag 21 december een reünieconcert.
Peter Bongaards, Hans Vlaming, Jan-Sieme Dros, Rutgert Oosterhuis en Ad Harman van Wad zou't geven zaterdag 21 december een reünieconcert. Foto: Gerard Timmerman

Wad zou 't terug van weggeweest

Terug van weggeweest. Wad zou 't, de Texelse band die zeven jaar lang uitverkochte zalen trok. Op Texel, maar ook in Amsterdam en zelfs op Vlieland. In 2012 gingen ze uiteen, maar nu zijn ze weer volop aan het repeteren voor het reünieoptreden op zaterdag 21 december in Question Plaza.

"Ze kwam binnen zonder kloppen!", galmt het door studio Tape Texel in Oudeschild. De hit van De Dijk is één van de vele Nederlandstalige nummers op het repertoire van Wad zou 't. Ad Harman (zang), Peter Bongaards (gitaar), Hans Vlaming (drums), Rutgert Oosterhuis (bas) en Jan-Sieme Dros (toetsen) hebben elkaar weer opgezocht. Zeven jaar geleden voor het laatst bij elkaar, toen na een daverend afscheidsconcert in Question Plaza de band ermee ophield.

Hoe dat stel bij elkaar kwam, is een bijzonder verhaal. Peter: "Ik had een gitaar voor mijn verjaardag gekregen. En dan wil je daar natuurlijk op spelen. Ik oefende met Ad in De Compagnie. Met z'n tweetjes, een microfoon en een kabeltje, dat was het. Rut kende ik al heel lang. Maar ik wist niet dat hij bas had gespeeld, dus die hebben we gevraagd." Rutgert: "Oké, dacht ik, alleen effe kijken. Nou, je ziet wat er van is gekomen." Voor de drums strikten ze Bart Ruijssenaars. Rutgert lachend. "Hij was ook psycholoog, die konden we er goed bij gebruiken..." Ad: "We misten nog wat. Toen we in Le Berry speelden, kwam Jan-Sieme kijken." Peter: "Die kwam er ook bij. Op een gegeven moment verhuisde Bart naar de Alkmaar en toen kwam Hans er bij." Niet op de voorgrond, maar wel belangrijk is de inbreng van licht- en geluidsman Ronald van Bommel.

Wad zou 't werd een begrip op Texel. Traditie was onder meer het kerstconcert in Question Plaza, bijgewoond door een grote schare enthousiaste fans. Rutgert: "We willen gewoon een feestje bouwen." Ad: "Daarom kozen we voor herkenbare populaire muziek. Nederlands- en Engelstalig. Nummers van De Dijk, BLØF, The Scéne, Boudewijn de Groot, Lenny Kravitz en andere bekende bands."

Veel memorabele optredens, zoals dat in de schuur van Henk Broekman aan de Hoofdweg. "Daar hadden ze een enorm podium gebouwd, één groot feest!" Gedenkwaardig ook hun optreden in "Heeren van de Aemstel" in Amsterdam, waar Wad zou 't meedeed aan de "Dutch Battle of the coverbands". Peter: "We gingen met twee bussen vol Texelaars naar Amsterdam. Het was een feest."

Ze waren de afsluiter op het HavenVistijn en speelden op de "Vlie Groet" op Vlieland. Rutgert: "De organisatie zocht nog een topper en belde "Heeren van de Aemstel". "Je moet op jullie buureiland zijn", zeiden ze." Tijdens het Rondefeest speelden we op de p.a. van Di-rect. We doen het voor de lol en wilden niet voor een lege zaal spelen. Dus niet vroeg op de avond, maar op prime-time. Zo kwam het dat Wolter Kroes in ons voorprogramma speelde."

Voor de muzikanten, die naast hun band ook een bedrijf hebben, was het een intensieve tijd. Rutgert: "We hadden gemiddeld om de week een optreden, een stuk of 23 in het jaar." Jan-Sieme: "En ook nog repeteren."

Na zeven jaar was het mooi geweest. Ad, Jan-Sieme en Hans spelen nog in andere formaties, maar Peter en Rutgert raakten hun gitaar niet meer aan, de bassist had zijn spullen zelfs verkocht. "Ik had er gewoon geen zin meer in." De roep om een reünie klonk al een tijdje, steeds met nul op het rekest. Marco Schipper en Paul Krugers van De Lindeboom gaven niet op. Ook bij Peter begon het te kriebelen. "Ik ben een rondje gaan bellen en ze wilden allemaal. Rut had wel een probleem, hij had zijn spullen van de hand gedaan." Maar kocht exact dezelfde spullen terug.

Voor het reünieconcert in Question Plaza willen ze goed voor de dag komen. In de oude bezetting repeteren ze al maanden elke week. Ze zijn al een eind op weg, maar nog niet helemaal. Ook na "Blauw" van The Scéne worden de puntjes nog even op de i gezet. Met nog één stille wens: "Het zou mooi zijn als we ons oude spandoek van Wad zou 't achter ons kunnen ophangen. Maar we zijn het kwijt. Misschien heeft iemand het nog ergens."

Zaterdag 21 december, aanvang 21:00 uur, kaarten á €10,- in de voorverkoop bij de receptie van De Lindeboom, vol=vol.