Geld voor compensatie BTW blijft nog in algemene reserve zitten

De acht ton die de gemeente eerder dit jaar van het Rijk kreeg ter compensatie van de BTW-plicht voor de Waddenveren, blijft vooralsnog in de algemene reserves van de gemeente zitten.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Het gaat om geld dat het Rijk toekende aan de Waddeneilanden vanwege het loslaten van het zogeheten BTW-nultarief voor de Waddenveren. Dat moest van de Europese Commissie. Het gevolg is dat bootkaartjes in de toekomst duurder kunnen worden.

Het lukte het college nog niet om al voor de gemeentelijke begroting van 2020 met concrete voorstellen te komen. Bedoeling is dat dat nu in het voorjaar gebeurt als de eerste fase van de programmabegroting voor 2021 wordt behandeld. De acht ton blijft volgens de antwoorden van het college tot die tijd onderdeel uitmaken van de algemene reserve.

Het onderwerp werd eind juni al eens aangekaart door PvdA-raadslid Remko van de Belt. Hij had gezien dat de acht ton in de algemene reserve was gekomen en merkte toen op dat het bedoeld is ter compensatie van de bevolking. Het kon volgens het raadslid niet de bedoeling zijn dat het geld aan andere zaken zou worden besteed.

Wethouder Huisman liet eind juni weten dat de Waddeneilanden nog in gesprek waren over de verdeling van het geld toen de gemeentelijke begroting voor 2020 al werd opgesteld. De acht ton was daardoor bij de algemene reserve gestald. De vijf Waddeneilanden kregen in totaal €1,2 miljoen van het Rijk aan compensatie voor de ingevoerde BTW-plicht.