Whiskymaker Joscha Schoots overhandigt in Het Kompas het eerste certificaat aan Willem Ham.
Whiskymaker Joscha Schoots overhandigt in Het Kompas het eerste certificaat aan Willem Ham. Foto: Gerard Timmerman

Crowdfunding whisky

In 2013 begonnen Joscha en Inge Schoots van Landgoed De Bonte Belevenis met het stoken van whisky. Kleinschalig, ambachtelijk en exclusief. De vraag naar Texelse whisky was overstelpend, reden om de nieuwe ronde iets groter aan te pakken.

Zoals vaak ontstaan door toeval. Joscha en Inge belandden op hun zeventiende op vakantie op Texel in Het Kompas, waar gastheer Willem Ham het duo liet kennismaken met zijn whiskyverzameling. Het liet hen sindsdien niet meer los. En leidde er vele jaren later toe dat op Landgoed De Bonte Belevenis werd begonnen met stoken van de zogeheten Spirit voor de Texelse whisky. In 2013 werd gestart met de uitgifte van certificaten voor de aanschaf van een destillatieketel. De verwachting dat het bij honderd wel zou ophouden, werd ver overtroffen. "Uiteindelijk zijn we bij 600 gestopt. Zelfs kopers uit Australië." De aandeelhouders werden elk jaar beloond met een fles whisky. Joscha: "Ze wilden er bij de uitreiking zelfs mee op de foto, zó betrokken zijn ze. Elke certificaathouder is voor ons een ambassadeur."

Meerdere soorten whisky, onder meer gerookt op turf en zelfs op zeewier uit de Waddenzee. De flessen hebben in Het Kompas een prominent plekje tussen de vele andere single malts. Willem Ham vertelt er met liefde over: "Een heel zuivere en eerlijke whisky. Aan de jonge kant, maar hij smaakt veel ouder. Ambachtelijk gemaakt, een kleinschalig antwoord op de "grote jongens". Zijn gasten vragen er geregeld naar en weten het te waarderen.

De kenmerkende geur en smaak dankt de Texelse whisky aan veel factoren. Zoals de grondstoffen. Joscha: "Zoveel mogelijk biolgisch geteeld op Texel. Zoals de hier geteelde triticale, een kruising tussen rogge en tarwe." Van grote invloed op de smaak zijn de houten vaten waarin de whisky rijpt, zoals wijnvaten van De Kroon op Texel, sherry- en andere dranken. Ook het roken van de mout. Ter alternatief van turfmout dat van elders moet komen, wordt ook gerookt op zeewier. En dan is er natuurlijk de stoker zelf, die met zijn kennis en ervaring het verschil kan maken. Aan publiciteit geen gebrek, in binnen- en buitenland. Zo staat de Texelse whisky in de internationale almanak tussen gerenommeerde merken.

Aan enthousiasme geen gebrek, wel aan beschikbare tijd. Whiskystoken is onderdeel van de bedrijfsvoering van De Bonte Belevenis. Inge: "Het is heel tijdrovend werk. Alleen al de handgeschreven etiketten..." Ze houden het kleinschalig, maar schalen wel op van één naar drie ketels. Een stevige investering, waarvoor maandag in Het Kompas een nieuwe crowdfundingsronde is gestart voor 250 nieuwe certificaten (per stuk €300,-), waarvoor in ruil exclusieve flessen whisky. Meer informatie daarover bij De Bonte Belevenis.