Matige derby eindigt in gelijkspel

Aan vuurwerk was zaterdagavond geen gebrek bij de veelbelovende derby Texel'94 - De Koog, maar dat was dan wel buiten het veld. De derby zelf was niet direct de meest spannende wedstrijd van het seizoen.

Onder begeleiding van fakkels en vuurwerk kwamen de spelers van beide ploegen zaterdagavond ten overstaan van een paar honderd toeschouwers het veld op. Een deel van het vuurwerk was sierlijk en passend bij een derby, maar er zaten ook een stel luide knallen tussen waar niet iedereen op zat te wachten.

Bijkomend effect van het vuurwerk was dat er veel rook vrijkwam en die bleef als gevolg van het windstille weer vrijwel de gehele wedstrijd boven het veld hangen. Dat gaf aan de ene kant een mysterieus beeld, maar het werkte ook belemmerend voor het zicht in het veld. De toeschouwers langs de lijn stonden eveneens midden in de rook.

De eerste helft was weinig spannend. De Koog was het scherpst van de twee ploegen, maar soms ook te gehaast met het balbezit. Na ongeveer een half uur moest de wedstrijd even worden gestaakt, nadat een van de lichtmasten naast het veld was uitgevallen. Ook in de kantine viel het licht uit. Na circa tien minuten deed alles het weer en kon scheidsrechter Roelof Luinge (bekend van het betaald voetbal) de wedstrijd verder laten spelen.

Patryk Nieboer wist ongeveer twintig minuten voor tijd te scoren voor Texel'94, nadat de verder prima keepende Eddy Witte de bal even niet goed vast had. De Koog was niet van plan de punten in Den Burg achter te laten en drong aan op de gelijkmaker. Dat lukte nadat de ploeg een strafschop kreeg toegewezen die door Joren Bakker werd verzilverd. De Koog leek nog even op weg naar een overwinning, maar zover kwam het niet. Het bleef 1-1. Een van de spelers van De Koog had na de wedstrijd medische hulp nodig. Hij had tijdens de wedstrijd een tik gehad en ging na afloop met tintelingen in zijn nek tegen de grond.

Beide ploegen waren minder te spreken over het optreden van de scheidsrechter. Volgens hen hield hij de wedstrijd wel erg strak in de hand, waardoor de wedstrijd niet echt de kans kreeg om uit te groeien tot een derby. Het was de eerste keer dat Texel en De Koog elkaar deze competitie troffen, zondag 17 mei volgt de return in De Koog. De derby was speciaal op zaterdagavond, omdat Texel tegelijkertijd feest had. Het was 25 jaar geleden dat Texel'94 ontstond uit de fusie tussen SV Texel en de Texelse Boys.