Vermiste Urkers gevonden in stuurhuis van gezonken UK165

Duikers van de mijnenjager Zr. Ms. Makkum hebben zondagochtend een einde gemaakt aan de onzekerheid rond het lot van de twee vermiste vissermannen van de UK165 Lummetje.

Ze vonden de lichamen van de twee Urkers in het stuurhuis van de gezonken garnalenkotter, nadat het gelukt was om het schip binnen te gaan. Zaterdagochtend konden de duikers voor het eerst bij het donderdagochtend gezonken schip komen, waarna zij maatregelen namen om het schip veilig te betreden. Zondagochtend vonden ze aan boord de 41-jarige schipper/eigenaar en zijn 27-jarige vaste medewerker.

Op Urk heerst verslagenheid over de dood van de twee vissermannen. Vlaggen hingen halfstok, mensen bezochten een monument op de haven ter ere van omgekomen vissermannen en zochten elkaar op. "Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot", liet waarnemend-burgemeester Ineke Bakker van Urk weten. Behalve verdriet heerste er in de visserijgemeenschap ook dankbaarheid voor alle inzet om de vermiste mannen terug te vinden. Donderdag was er al een grote zoekactie op zee waar een hoop kotters , schepen van de KNRM en schepen en vliegtuigen van de Kustwacht aan meededen. Vrijdag was het weer te slecht om te zoeken.

Als gevolg van de ruwe zee raakten donderdagochtend aan boord van de Beursplein 5 uit De Cocksdorp twee redders gewond. De reddingboot kwam in een diep golfdal terecht en maakte een klap van een paar meter op het water. Een van de redders liep een gebroken rugwervel op, de ander had gekneusde ribben. De redder met de gebroken rugwervel ging voor behandeling naar het ziekenhuis. De ander ging naar het station aan de wal. De reddingboot ging na het ongeval terug de Noordzee op om mee te zoeken naar de twee vermiste vissermannen.