Met z'n allen op de foto.
Met z'n allen op de foto. Foto: Pepijn Lijklema

Duurzame eilanden

In de Stayokay kwamen afgelopen donderdag zeventig mensen bijeen om samen na te denken over de vraag hoe eilanden zoals Texel hun energievoorziening kunnen verduurzamen.

Hiervoor waren afgevaardigden van het Portugese eiland Madeira, de Schotse eilandengroep Orkney en het Deense eiland Samsø naar Texel gekomen om samen met experts uit de Waddenregio en de regio Noord-Holland praktijkvoorbeelden uit te wisselen.

De conferentie was onderdeel van het Europese SMILE-project dat als doel heeft slimme praktijkoplossingen van eilanden op het gebied van energie en zelfvoorzienendheid te ontwikkelen en uit te wisselen. Donderdag was het openbare gedeelte van de driedaagse conferentie. In totaal waren hiervoor dertig afgevaardigden van Madeira, Orkney en Samsø naar Texel gekomen. Daarnaast waren er veertig Nederlanders aanwezig. Hoewel Texel officieel geen deel uitmaakt van het SMILE-project, hebben New Energy Coalition en Duurzame Alliantie Texel met succes gelobbyd om het evenement naar Texel te halen.

Wethouder Vlaming opende de conferentie met een toespraak over de grote ambities van Texel en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Mark de la Vieter van New Energy Coalition vatte vervolgens namens SMILE samen wat de verschillende eilanden elkaar te bieden hebben. Daarna presenteerde Pepijn Lijklema van Texlabs welke energieopgave Texel heeft door een visueel overzicht te geven van het Texelse energiegebruik en alle broeikasemissies. De afgevaardigden en betrokken bedrijven van Madeira, Orkney en Samsø mochten daarop hun ideeën presenteren om Texel zelfvoorzienender te maken gebaseerd vanuit hun eigen praktijk. "We zijn heel blij dat we de in SMILE ontwikkelde technieken en concepten hebben kunnen toelichten op Texel; we hopen dat Texel hiermee snel kan uitgroeien tot een koploper op het gebied van de energietransitie", stelt De la Vieter die het evenement mocht organiseren vanuit SMILE in samenwerking met Texlabs.

's Middags waren interactieve workshops en brainstormsessies over samenwerking, lokale opwekking en slimmere balans tussen gebruik en opwekking. De uitkomsten hiervan zullen uitgewerkt en gedeeld worden met de deelnemers. Na de sessies werd in groepen van zes personen het energiespel Rondje Texel gespeeld. Dit educatieve bordspel is een simulatie, waarbij zes belanghebbende partijen binnen tien speelrondes Texel verder moeten helpen bij de energietransitie door gebruik te maken van alle verschillende manieren van energie opwekken. "Het was interessant om te horen dat de deelnemers van de andere eilanden direct de overeenkomsten zagen tussen wat er tijdens het spel allemaal mis kan gaan en wat er bij hen in de praktijk ook misgaat. De verschillende eilanden hebben laten weten graag te kijken in hoeverre we het spel ook op hun eilanden kunnen gebruiken", besluit Lijklema die het spel speciaal ontwikkelde voor Texel. De dag werd afgesloten met een groot netwerkdiner.