Eigen tent jongeren Ouwe Sunderklaas

Texelse jongeren krijgen donderdag 12 december tijdens Ouwe Sunderklaas een eigen tent op de Groeneplaats in Den Burg om te feesten.

De tent is aan het begin van de avond bestemd voor jeugd vanaf 12 jaar en later op de avond voor jongeren van 15 jaar en ouder. Het feest in de tent wordt georganiseerd door de 17-jarige Milo van Hardeveld uit Oosterend in samenwerking met Young 4 Ever. Milo organiseerde eerder dit jaar al een urbanfeest voor Texelse jongeren in De Toekomst.

De cafés in Den Burg zijn tegelijkertijd op 12 december toegankelijk voor Texelaars van 18 jaar en ouder zijn en aan de deur kunnen legitimeren dat zij minstens 18 jaar zijn. Texelaars die jonger zijn, worden naar de tent verwezen. Op die manier hopen de gemeente, de horeca in Den Burg, de politie en Young 4 Ever minderjarige jeugd de kans te bieden om tijdens Ouwe Sunderklaas volop te feesten, maar wel met alcohol op afstand. Het is een concrete actie die voortkomt uit het zogeheten IJslands Model dat onder meer bedoeld is om minderjarigen en alcohol uit elkaar te houden.

De aanwezigheid van een tent voor jongeren op de Groeneplaats tijdens Ouwe Sunderklaas is niet nieuw, wel de gezamenlijke aanpak van een aantal organisaties daaromheen om anders met alcohol om te gaan. De horeca, gemeente, politie en Young 4 Ever werken al een tijdje samen om de tent op de Groeneplaats voor elkaar te krijgen. Horeca-exploitant Heino Huizing laat weten dat alle horeca in Den Burg meewerkt aan de tent, zodat er tijdens Ouwe Sunderklaas een alternatief is voor jongeren die nog niet de leeftijd hebben dat ze de kroeg in mogen. Bij de bar in de tent komt een uitgebreide kaart met verschillende soorten dranken die één gemene deler hebben; er zit geen alcohol in. Meer op pagina 5.