Tryntsje Postma en Lonneke Zegel nemen foto-albums met eerdere voorstellingen tijdens Ouwe Sunderklaas door.
Tryntsje Postma en Lonneke Zegel nemen foto-albums met eerdere voorstellingen tijdens Ouwe Sunderklaas door. Foto: Jeroen van Hattum

"Er is dit jaar weer veel gebeurd op Texel"

De eerste bijeenkomsten hebben ze gehad en ook de eerste ideeën voor het speulen zijn gevormd.

De groep van Lonneke Zegel, Tryntsje Postma, de zussen Floortje, Janneke en Eline Zijm, Jord Kuiken en zijn tweelingbroer Niels is zich aan het opmaken voor het speulen tijdens Ouwe Sunderklaas op donderdag 12 december. Dit jaar voor de tiende keer in de huidige samenstelling, maar de meesten hebben eerder ook al geregeld gespeuld. De groep is één van de diverse groepen in Den Burg die deze dagen aan het warmdraaien zijn voor de jaarlijkse traditie.

"Meestal begint er wel iemand in de appgroep dat we bij elkaar moeten komen", vertellen Lonneke en Tryntsje, "en dan gaan we van start." Kranten worden doorgenomen, ideeën komen op tafel en op een gegeven moment borrelt er wat op waarmee de groep aan de slag gaat. Wat het dit jaar wordt, blijft uiteraard nog even een verrassing tot 12 december, maar de groep heeft wat om te speulen. "Er is dit jaar weer een hoop gebeurd op Texel, dus het moet raar lopen wil je geen onderwerp kunnen bedenken."

Lonneke: "Wij doen het ook altijd met zang en we hebben meestal een wagen waar we iets op bouwen." Niet zonder succes: vorig jaar speelde de groep hoe de oude dansen van Folklore ermee gingen stoppen en dat was goed voor de Folklorebeker in Den Burg. De groep trok met een eigen dansvloer door het centrum en nodigde toeschouwers uit om ter plekke te komen oefenen. De danspassen stonden al op de vloer ingetekend. Wellicht kon het nog wat nieuwe dansers opleveren voor de Folklore...

Het speulen is één ding, maar het van tevoren samenkomen met elkaar, het bouwen van de wagen en het maken van de kleding is minstens zo aangenaam. "Het zijn de donkere dagen en de vroege avonden van het jaar, dus het is wel zo gezellig om dan zo bij elkaar te komen. Als we wat hebben bedacht, hebben we meestal ook een automatische rolverdeling van wie wat doet, zodat we allemaal met de voorstelling bezig zijn."

Volgens Tryntsje is het ook wel zo leuk om de creativiteit op het maken van de kleding en de attributen los te laten. "Zo hadden we vorig jaar het vaandel van de dansgroep Oude Dansen nagemaakt. Met een handdoek, een stok en wat materialen van de Action konden we het precies namaken. Er kwam zelfs iemand naar ons toe die ons vaandel mooier vond dat het echte vaandel."

De groep kan zich beroepen op diverse memorabele voorstellingen waarvan er de afgelopen tien jaar meerderen in de prijzen vielen. Zo kwamen ze in 2015 als 'de viswijven' voorbij, hadden ze in 2012 de eigen 'sterrenboulevard voor bekende Texelaars' op de Groeneplaats en waren ze in 2017 allemaal verkleed als 'Dubbele van Sions' om een terugkeer van de Dubbele van Sion te bepleiten.

Zodra de groep op 12 december op straat is, begint het speulen. "We speulen niet alleen bij de jury, maar overal waar mensen staan en dan komen we ook vanzelf langs de jury. We beginnen gewoon ergens waar het rustig is en dan maken we ons rondje. In het begin is het altijd even spannend of het aanslaat wat je speult, maar daarna zit je in je rol en wordt het vaak telkens een beetje anders of uitgebreider wat je aan het speulen bent. Het fijnst is als het in ieder geval niet regent, dan staan er altijd wel een hoop mensen te kijken en dat is ook voor alle speulers wel zo prettig."