Dokter Ronak.
Dokter Ronak. Foto: Sukha Texel

Ayurvedisch arts uit Mumbai brengt opnieuw bezoek aan Texel

Een Ayurvedisch arts die met regelmaat naar Texel komt. Dat is toch opvallend. Inmiddels komt hij al vier jaar lang meerdere keren per jaar naar Texel. Op 13 december brengt Dr. Ronak uit Mumbai wederom een bezoek aan Sukha Texel aan de Schilderweg. Hoog tijd om eens aan Mariëlle Glorie te vragen wat het verhaal is achter deze bezoeken.

Ten eerste, wat is Ayurveda nu eigenlijk? "Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Wat kan de westerse mens uit een andere cultuur, in een andere tijd en een ander klimaat hier nou aan hebben? Hoewel onze hedendaagse problemen misschien ingewikkelder lijken dan die van onze voorouders, we ondergaan nog steeds dezelfde emoties, gevoelens en innerlijke strubbelingen. Lijden is nog steeds lijden. Er is geen nieuwe emotie of pijn. Ayurveda biedt voedings- en leefstijl adviezen, kruiden en behandelingen die ons balanceren, sterken en voeden. Deze zijn gebaseerd op universele principes los van cultuur en tijd", legt Mariëlle uit.

Mariëlle behaalde in 2011 haar diploma tot Ayurvedisch behandelaar. Vanuit die hoedanigheid kwam ze ook in contact met Dokter Ronak. "Ik heb enorm veel van hem geleerd en dat doe ik nog steeds. Voor de duidelijkheid, Ayurveda is geen vervanging van een huisarts. Als iemand acute klachten heeft, moet hij of zij gewoon naar een huisarts gaan. Tijdens een consult kijken we hoe we - vaak met gebruik van bepaalde kruiden en behandeling - de balans in het lichaam terug kunnen brengen ter vermindering of bestrijding van chronische klachten, zoals bijvoorbeeld gewrichtspijn, huidklachten en migraine."

De samenwerking met Ronak kan gezien worden als een geoliede tandem. "Wat hij kan is uniek, bijzonder. Hij kan bijvoorbeeld door het voelen van de pols vaststellen - aan de hand van energiestromen - waar de klachten zitten. Een groot deel van onze balans komt uit voeding. Vaak kan een ander eetpatroon leiden tot vermindering of het wegnemen van klachten. Kruiden in de vorm van supplementen versterken dit proces. Het leven in Nederland en de westerse wereld is weer totaal anders dan in India. Ik ben de brug tussen die twee werelden. Bovendien is dokter Ronak hier maar een dag. Ik ben er daarna ook voor vragen en adviezen. Wel kan ik hem altijd om advies vragen vanaf hier."

Meer over Ayurveda en het bezoek van Dokter Ronan (en aanmelden hiervoor) op sukhatexel.nl.