De medewerkers van het DOT (Dementie Ondersteuning Team) van Omring Thuiszorg.
De medewerkers van het DOT (Dementie Ondersteuning Team) van Omring Thuiszorg. Fotografie José de Jong

In plaats van schaamte openheid

"Van wie ben je er ien?" Die vraag wordt medewerkers van het DOT (Dementie Ondersteuning Team) van Omring Thuiszorg wel gesteld. Ze gaan het eiland over om aan huis steun te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het team bestaat tien jaar.

De hulp die dit team van twaalf verpleegkundigen en verzorgenden biedt is breed. "Hulp en begeleiding, bij het opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, innemen van medicijnen, eigenlijk alles wat je thuis tegenkomt. Verpleegkundige en verzorgende taken. Geen huishoudelijke, maar een afwasje laten we niet staan", vertelt Ineke Zijm.

Net als collega's Erma van Heerwaarden-Veeger, Sandra van der Vis, Esther Vriezema-Hillen werkt Ineke vanaf de start bij het DOT Team. Opgezet op Texel als pilot. Erma: "Omring wilde de begeleiding van cliënten en mantelzorgers verbeteren. Cliënten zagen destijds veel verschillende gezichten. Met name voor mensen met dementie en geheugenproblemen werkte dat niet. Daarom zijn we een klein team gestart dat zich speciaal op deze groep richt." Het pakte goed uit. Sandra: "Nu zijn er in de hele regio van Omring van dit soort teams."

Belangrijk doel van de zorg is het voor mensen met dementie mogelijk maken zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Esther: "In hun eigen omgeving voelen zij zich het prettigst." Ze komen geregeld over de vloer bij hun cliënten en worden zo een bekend gezicht. Ineke: "Vertrouwen winnen is belangrijk. Als je vertelt dat je er één van die en die bent, en ze kennen bijvoorbeeld je moeder of oma, dan helpt dat." Erma: "Het werken met mensen me dementie is intensief en vergt veel geduld. We hebben respect voor iemands gewoonte. Het kan gebeuren dat iemand bij de één meer toelaat dan bij de ander. Ook dat respecteren we."

Ineke: "Mensen met dementie hebben sterke voelsprieten, ze reageren veel sterker dan anderen op hun gevoel. Als ze merken dat je haast hebt, dan werkt dat averechts. 'Ga maar gauw kiend, je heb het druk', zeggen ze dan. Om toch de nodige zorg te verlenen, is best een uitdaging. Elke cliënt vraagt een andere benadering. Bij de één bereik je iets met humor, bij de ander moet je juist terughoudend zijn. Maar altijd met respect voor de mensen."

Hun zorg richt zich niet alleen op de cliënt. Sandra: "We besteden ook aandacht aan de mantelzorger. Voor een partner, of een zoon of een dochter kan het heel moeilijk zijn. Het kan fijn zijn als iemand dan naar de dagbesteding in 't Oppertje in de Gollards gaat, naar het Ontmoetingscentrum bij het Maartenhuis gaat of naar zorgboerderij De Tesselse Kamp. Dat geeft vaste structuur en de partner of mantelzorger krijgt wat tijd voor zichzelf."

Erma: "Bij de mensen thuis kijken we goed om ons heen. Als we problemen signaleren, zoals vereenzaming, een overbelaste mantelzorger of iets anders, dan bespreken wat dat in het cliëntenoverleg met Geriant." Geriant biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten, zodat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Het team doet specialistisch onderzoek, stelt een diagnose, maakt een behandelplan en biedt ondersteuning, waarvoor wordt samengewerkt met het DOT Team.

DOT Team Omring biedt specialistische zorg bij dementie

Werd dementie een jaar of tien geleden uit schaamte vaak stil gehouden, tegenwoordig is men daar veel opener over. Ineke, die ook vrijwilliger is bij Alzheimer Café Texel. "We merken dat bijvoorbeeld aan de opkomst, die een stuk groter is geworden." Sandra: "Openheid is goed. Mensen denken bij dementie vaak aan het eindstadium, maar het traject begint al veel vroeger. Je hebt ook verschillende vormen en het kan per dag verschillen. Des te eerder wij bij mensen met dementie thuis komen, des te beter de zorg die wij kunnen bieden."

Ze vervullen hun taak met grote betrokkenheid. "We komen in ons werk veel mensen tegen die we zelf of hun kinderen ergens van kennen." Het kan nóg dichterbij komen. Ineke: "Mijn schoonmoeder kreeg ook zorg van ons team. Dan heb je ineens twee petten op en voel je wat het emotioneel met je doet. Als buitenstaander kun je nuttige tips geven, maar op het moment dat je emotioneel betrokken bent, krijgt het een heel andere lading. Je hebt een heel verleden met iemand. Het doet pijn als die persoon zichzelf verliest. Als zorgverlener is het goed om je dat te realiseren."

In het Alzheimer Café Texel in januari 2020 op wordt uitgebreid aandacht besteed aan het DOT Team.