Afbeelding
Foto: Job Schepers

@Ttxl

Kerstfeest

Het is alweer een tijd geleden dat ik iets van me heb laten horen. Afgelopen maanden ben ik dan ook amper op Texel geweest, helaas. Na een weekend in Assen, een lang weekend in Edinburgh en een paar weekenden in Rotterdam, ben ik in anderhalve maand tijd welgeteld twee avonden op Texel geweest. Maar na de kerst begint de komkommertijd voor studenten, dus zal ik weer veel vaker op ons eiland te vinden zijn. Toch wel fijn ook. Weer al mijn Texelse vrienden zien, want die heb ik echt in geen tijden meer gezien. En genieten van de rust die de stad niet biedt. En van mijn jengelende 3-jarige broertje. Want oost west, Texel blijft het best.

Even iets heel anders. Het is weer dé tijd van het jaar. De feestmaand staat op de stoep. De maand van Sinterklaas, Ouwe Sunder en Oud en Nieuw. Een tijd vol cadeautjes, gezellige familiediners, en natuurlijk kerst. Al is dat laatste steeds minder. Zo vieren we op mijn bloedeigen VU dit jaar geen kerstfeest meer, maar het "Vrije lichtjesfeest". Om het zo cultureel divers mogelijk te houden. Stel je voor dat we Chanoeka en Diwali (wat dat ook moge zijn) vergeten te vieren. Ik dacht dat de VU misschien een uitzondering op de regel was. Totdat ik las dat de Lidl geen artikelen met "kerst" of "kerstfeest" meer verkoopt, maar alleen artikelen met de opdruk "Feest in het Land!" Te gek voor woorden.

Ik vind dat kerstfeest echt bij ons Nederland en onze cultuur hoort. Het feest van vrede op aarde en het kind in de stal. Een feest met een mooiere boodschap is er toch niet? Ik ben blij dat we op ons rustige Texel gelukkig nog gewoon kerst kunnen vieren zonder al te veel gezeur. Ontzettend jammer dat hier steeds vaker aan getornd wordt. Hoe dan ook, ik heb mijn propedeuse op de Vrije Universiteit nu in ieder geval binnen. En nu op naar de maand van de "Gezegende Kerstdagen"!

Martin van der Vlist