Knelpunten bij nieuwe sporthal besproken door gebruikers zaal

Sportstichting Texel, beheerder van de TXL Sporthal in Den Burg, heeft een aantal knelpunten in het nieuwe gebouw voorgelegd aan de gemeente.

Bedoeling is dat de gemeente, eigenaar van de nieuwe sporthal, die punten met bouwer Dijkstra Draaisma doorneemt. Dan gaat het onder meer over het rechtstreekse zicht vanuit de sporthal naar de kleedkamers en de douches aldaar, de afvoer van het douchewater in de kleedkamers, de akoestiek in de twee kleine zalen en de gehorigheid van de wanden tussen de kleedkamers.

De punten kwamen dinsdagavond naar voren tijdens overleg tussen de gebruikers van de nieuwe sporthal en Sportstichting Texel. Aanvankelijk was er een lijst met tachtig punten, maar die lijst is volgens voorzitter Gert Pansier van de sportstichting inmiddels teruggebracht naar minder dan tien.

Volgens Pansier is het niet verwonderlijk dat er kort na de ingebruikname knelpunten zijn. Er is actie op ondernomen, zodat de gemeente de knelpunten bijtijds bij de aannemer onder de aandacht kan brengen. Volgens de gemeente is het daarbij de vraag of er punten moeten verholpen die wel in het bestek stonden, maar niet zijn uitgevoerd of dat er sprake is van nieuwe zaken. De inmiddels verholpen punten hadden volgens Pansier onder meer betrekking op wensen van gebruikers. "Er zijn bijvoorbeeld op een aantal plekken haakjes opgehangen en er worden kasten in de berging geplaatst, zodat losse materialen daarin opgeborgen kunnen worden."

Volgens Pansier waren de meeste reacties van gebruikers positief. "Er zijn positieve reacties over de vloer in de zaal en de akoestiek in de grote zaal is goed. Die is daar beter dan het in Ons Genoegen was." De akoestiek was met name voor de vakleerkrachten bewegingsonderwijs een belangrijk punt. Er moet nog wel naar de akoestiek in de twee afzonderlijke gymzalen worden gekeken.

Dat de werkzaamheden aan het buitenterrein lang duren, was nog wel een punt van kritiek. Het is vervelend voor bezoekers (met name door een gebrek aan verlichting ter plekke) en de beheerders van de sporthal hebben extra werk aan het wegvegen van zand en modder.

De sportstichting is aan het bekijken in hoeverre de verlichting aan het plafond in de zaal anders kan. Voor zaalvoetballers is de felle LED-verlichting geweldig. Voor volleyballers, badmintonners en gymmers die met matjes op de grond liggen, zijn de lampen tijdens het sporten wat minder aangenaam. De sportstichting gaat twee keer per jaar met gebruikers van de sporthal om tafel om de gang van zaken door te nemen, zodat problemen en andere zaken aangepakt kunnen worden.